Gedeeld verdriet om zeventien doden

Veertien witte kisten, één bruine, twee foto’s. Lommel nam vanochtend afscheid van de slachtoffers van het busongeluk. „Wat keek jij uit naar de sneeuwklassen.”

Ook buiten de sporthal in Lommel, waar de herdenkingsdienst plaatsvond, stonden vanochtend velen stil bij de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. Foto Merlin Daleman

In het sportcomplex De Soeverein in Lommel, waar Europese judokampioenschappen werden gehouden en André Rieu eens optrad, stonden vanochtend veertien kleine, witte lijkkisten op een rij, naast een grote, donkerbruine. De gemeente Lommel, in Vlaams Limburg, hield vanochtend een herdenkingsbijeenkomst voor de kinderen, een docent en een secretaresse van basisschool ’t Stekske die vorige week dinsdag omkwamen bij een busongeluk in Zwitserland. Eén van de vijftien overleden kinderen uit Lommel werd apart begraven, ook de secretaresse had een eigen begrafenis – van hen stonden in de De Soeverein alleen foto’s.

De Vlaamse televisiepresentator en zanger Bart Peeters leidde de herdenking, die live werd uitgezonden op de Vlaamse televisie. De Belgische en Nederlandse premiers waren erbij, en ook de Zwitserse president, de koning en koningin van België, prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven, die steeds bij de ouders was gebleven in de dagen dat ze in Zwitserland waren, vertelde – soms huilend – over die tijd. En over „de schroom” van de ouders, omdat er elke dag ouders zijn die hun kind verliezen, maar niet zoveel aandacht krijgen als zij.

In de zaal zaten zo’n vijfduizend mensen. Buiten stonden cameraploegen uit dertien landen. Er was een kinderkoor, een vrouw in een rode jurk danste bij de kisten op Lied voor Jou van Clouseau. Ouders en zussen en broers van de overleden kinderen vertelden verhalen over hen – waarbij grote foto’s van de kinderen werden vertoond op twee schermen. „Ik heb spijt van alle gemene dingen die ik tegen jou heb gezegd”, zei een zusje. „Maar uit jouw mond kwamen die ook weleens.” Een vader over zijn zoontje: „Wat keek jij uit naar de sneeuwklassen.” Een moeder: „Jij wilde in september zo graag naar de sportschool. Toptennis was jouw droom.”

De familie van hun docent – van het zesde leerjaar (groep acht) – had beslist dat hij gelijk met de kinderen begraven zou worden. Zijn zoon vertelde vanochtend dat hij een week geleden, op de ochtend van het ongeluk, had gevloekt omdat de huistelefoon al zo vroeg was gegaan: „Ik dacht: papa, waarom bel je niet op de telefoon van mama om te zeggen dat je vroeger zou aankomen?” Hij zei ook hoeveel zijn vader hield van lesgeven. „Als de zomervakantie voorbij was, zei jij: nu begint mijn verlof.” De kist van de docent was naar de bijeenkomst gedragen door zes Belgische militairen, de kisten van de kinderen door vier. De militairen begeleidden de vijftien kisten ook weer naar buiten toe.

Voor de zeven overleden kinderen van de Sint-Lambertusbasisschool in Heverlee, die samen met de klas uit Lommel in één bus terugkwamen van hun skivakantie, wordt morgen in Leuven een herdenkingsbijeenkomst gehouden. De negen kinderen uit Lommel die het ongeluk overleefden en niet te zwaar gewond raakten, zouden morgen voor het eerst weer les krijgen. De school heeft twee docenten aangenomen om de klas tot aan de zomervakantie te begeleiden.

Met de kinderen die gewond waren geraakt, gaat het volgens de laatste berichten goed. De zwaargewonden die nog in Zwitserland waren achtergebleven, zijn uit hun coma ontwaakt.