Formule 1 racet richting een beursgang

De Formule 1 gaat naar de beurs, maar het bedrijf is niet vrij van problemen. De sport is te saai en topman Ecclestone wankelt.

Klaar. Opgelet. Start. De Formule 1 gaat naar de beurs.

Volgens persbureau Reuters is investeringsmaatschappij CVC Capital Partners van plan een deel van zijn aandeel in de Formule 1 in Singapore in de markt te zetten. CVC verwierf zijn meerderheidsbelang in het bedrijf in 2006 en heeft nu Goldman Sachs gevraagd om de beursgang voor te bereiden. De waarde van de Formule 1 wordt geschat op 10 miljard dollar. Het bedrijf bezit alle commerciële rechten van de sport en draaide vorig jaar een omzet van 1,55 miljard dollar. Sinds de overname door CVC genereerde de Formule 1 ruim 6,5 miljard dollar aan omzet.

Toch loopt niet alles op rolletjes. Zo zal Bernie Ecclestone, de 81-jarige topman van de Formule 1, het seizoen 2011 snel willen vergeten. Om de sport spannender te maken en dus meer bezoekers te trekken werden banden verplicht die sneller slijten, wat op het circuit tot een tactisch spel moest leiden. Het mocht niet baten. De Duitse Sebastian Vettel domineerde de races en sleepte zijn tweede opeenvolgende wereldtitel binnen. Weg spanning.

Verder heeft de Formule 1 het vooral moeilijk in China en in de Verenigde Staten. Chinezen vinden de kaartjes te duur en dus waren de tribunes bij de Grote Prijs van China in Shanghai vorig jaar grotendeels leeg. Ecclestone blijft koppig volhouden, ook al heeft het evenement in China sinds de start in 2004 nog geen winstgevend jaar gekend.

Ook in de VS krijgt de Formule 1 maar met moeite voet aan de grond. In 2007 werd de laatste Formule 1-race gehouden. Amerikanen zijn vooral verknocht aan ‘eigen’ autosporten zoals Indycar en Nascar. Toch probeert Ecclestone het dit jaar nog een keer. In Austin (Texas) is met privaat geld een nieuw circuit gebouwd, in november staat de eerste Grand Prix er op het programma.

Ecclestone is zelf overigens niet vrij van controverse. Vorig jaar kwam de Brit in opspraak door een omkopingschandaal. Hij zou een Duitse bankier in 2005 ruim 30 miljoen euro hebben betaald om zijn eigen belastingontduiking stil te houden. Vooralsnog staat de bankier terecht en is Ecclestone enkel als getuige gehoord. De topman kan nog wel in de problemen komen als de Britse belastingdienst besluit onderzoek te doen. Een vertrek bij de Formule 1 is dan niet uit te sluiten.

Ecclestone zei in november tegen de Britse krant The Daily Telegraph dat hij bij een vertrek zijn belang in de Formule 1 liever naar de beurs brengt dan verkoopt. Die wens komt nu een stuk dichterbij.

    • Jesse Groenewegen