Espresso met Hero Brinkman

Tweede-Kamerlid Hero Brinkman is uit de PVV-fractie gestapt en houdt vast aan zijn zetel. ‘De PVV is te veel de partij van één man,’ zegt Brinkman bij een espresso. ‘De structuur is heel ondemocratisch.’

Foto NRC / Maarten Hartman

Ondemocratisch

Tweede-Kamerlid Hero Brinkman is uit de PVV-fractie gestapt en houdt vast aan zijn zetel. ‘De PVV is te veel de partij van één man,’ zegt Brinkman bij een espresso. ‘De structuur is heel ondemocratisch.’ Klopt het dat hij verder wil gaan als Groep Hero Brinkman? ‘Ja,’ zegt de leider van Groep Hero Brinkman, ‘dan hoef ik niet meer naar Geert Wilders te luisteren.’ Naar wie gaat hij wel luisteren? ‘Even alleen naar mezelf,’ antwoordt Brinkman. ‘Ik heb veel goede ideeën.’ Maar daar zaten ze niet op te wachten bij de PVV? ‘Ik heb gezegd dat een lijsttrekkersverkiezing ook een goed idee voor de PVV zou zijn,’ antwoordt Brinkman. ‘Maar daar wilden ze niks van weten.’ En daarom is hij een groep begonnen waar hij zelf aan het hoofd staat? ‘Ja.’

PVV-leider Geert Wilders betreurt het vertrek van Hero Brinkman, maar ziet het niet als een persoonlijke nederlaag. ‘Ik heb hem per sms op de hoogte gesteld van mijn vertrek,’ zegt Brinkman. ‘Maar hij heeft zelfs niet de moeite genomen om mij te antwoorden.’ De leider van Groep Hero Brinkman neemt een slokje espresso. ‘Kun je nagaan hoe slecht de communicatie binnen de PVV is!’ Wat vindt hij ervan dat de oppositie vraagt om nieuwe verkiezingen? ‘Dat vind ik een nogal voorbarige vraag,’ antwoordt Brinkman. ‘Ik wil eerst de nieuwe peiling van Maurice de Hond afwachten.’