Eerste hooligans FC Utrecht veroordeeld

De wedstrijd Utrecht-Twente stond niet te boek als risicowedstrijd waardoor de ME verrast werd door de rellen. Beeld: NOS

De politierechter in Utrecht heeft de eerste van in totaal 74 verdachten van rellen rond FC Utrecht-FC Twente veroordeeld. Naast het stadionverbod dat zij opgelegd kregen door de KNVB zijn nu vooral taakstraffen uitgedeeld variërend van zestig tot tachtig uur.

RTV Utrecht meldt dat de verdachten in groepjes van vier of vijf de rechtszaal betreden. De ‘lichtere’ zaken komen eerst, vanmiddag volgen de zwaardere gevallen. Buiten de rechtbank is veel politie op de been. De rechter heeft te kennen gegeven vandaag niet aan alle zaken toe te komen en er enkele te zullen moeten uitstellen.

In december liep het Eredivisieduel in Utrecht in eerste instantie op de tribunes uit de hand. Kort na de eerste helft werd vanuit een supportersvak van FC Twente vuurwerk gegooid in de richting van het vak voor gezinnen. Daarna rende een groep aanhangers van FC Utrecht de gracht in stadion Galgenwaard in en bestormde een hek. Hierbij kwamen stewards in de verdrukking.

Buiten het stadion werd de politie vervolgens bekogeld met vuurwerk, fietsen en stenen. Meerdere agenten en leden van de mobiele eenheid raakten gewond. De rellen hielden ongeveer twee uur aan en de politie vuurde waarschuwingsschoten af.

De 74 verdachten, allemaal mannen en jongens, werden geïdentificeerd op basis van beeldmateriaal en verdacht van het plegen van geweld. Aan de hand van de beelden wil het OM tijdens de zitting aantonen welk aandeel de verdachten in de rellen hadden.

Beelden van de hooligans die de gracht bestormen:
http://youtu.be/xGKbgwQTeQ8?t=1m

Item RTV Oost over de rellen: