Opinie

    • Hans Beerekamp

Eén wegloper bij de PVV maakt nog geen zomer

Leden PVV-fractie tijdens debat over vertrek van Hero Brinkman.

Grapje natuurlijk,van Geert Wilders, dat ze er bij de PVV lang over hadden nagedacht hoe de eerste werkdag van Diederik Samsom als PvdA-leider te versjteren, maar dat de uitwerking goed was gelukt, met dank aan Hero Brinkman.

Maar een kern van waarheid zat er wel in. Bij Pauw & Witteman (VARA) moest de trotse talkshowprimeur van Samsom in zijn nieuwe functie een dag worden opgeschoven wegens een nog vettere vis. Het afvallige Kamerlid Brinkman babbelde er honderduit, zonder met modder te willen gooien. Dat aangekondigde boek over zijn ervaringen in een autoritair geleide fractie lijkt vooralsnog meer vuurwerk te gaan beloven dan wat de oppositie gisteren aan resultaat wist binnen te slepen.

De oppositiewoordvoerders deden nog het meest denken aan de koeien in het Achtuurjournaal (NOS) die op de eerste lentedag de wei terugzagen. Alexander Pechtold (D66) deed dat retorisch het sterkst, op de voet gevolgd door Emile Roemer (SP). Samsom moet nog even de toon vinden en leren dat „het kabinet” onzijdig is en dus niet spreken van „haar houtje-touwtje coalitie”.

Aanvankelijk werd op Twitter en de weblogs zelfs de paranoïde variant verkend. Het afscheid van Brinkman zou een duivels plan van Wilders zijn, om op een onverdachte wijze uit de coalitie te kunnen stappen, dan wel om de kiezer de keuze te geven tussen een harde en een zachte variant van de PVV. Wie goed kijkt naar de gezichten van prominente fractieleden, door PowNews gefilmd tijdens het debat, krijgt niet echt de indruk van satanisch genoegen. Eerder zien we het begin van het einde naken, met de belofte van afvallige Statenleden, van de noodzaak tot samenwerking bevrijde CDA’ers en pikante onthullingen over de partijfinanciering.

Voor de finesses moest je de hele dag op Politiek24 zijn en veel minder bij de nieuwsrubrieken. De een dag eerder aangekondigde reportage in EenVandaag (AVRO) over Brinkmans vertrek „ook achter gesloten deuren” stelde weinig voor. En ook de verrassende loopbaan van „meesterinterviewer” Frénk van der Linden als politiek analist in De wereld draait door (VARA) lijkt een voortijdig einde te gaan vinden, na een stevige afstraffing van onzinnige beweringen door tafelgenoot Jan Marijnissen.

    • Hans Beerekamp