dvd en web Vechtende hangjeugd

Vechtende hangjeugd

Battle Royale. Regie: Kinji Fukasaku

Dvd speelfilm ****

Goede reden om deze week de cultklassieker Battle Royale (2000) van Kinji Fukasaku nog eens te bekijken. The Hunger Games-schrijfster Suzanne Collins mag dan wel heel sjiek beweren dat haar boekenserie en de bijbehorende film op de Griekse mythe van Theseus is gebaseerd, sciencefictionliefhebbers in de blogosfeer wezen al sinds het uitkomen van de boeken op de overeenkomsten met het, overigens ook op een boek gebaseerde, Battle Royale.

Waar het in The Hunger Games allemaal draait om brood en spelen in een toekomstige mediadictatuur, ligt in Battle Royale het accent op het elimineren van ongehoorzame en bandeloze jeugd. Maar het resultaat is hetzelfde: in beide films moet een groep jonge mensen elkaar tot op de dood bevechten. De locatie is een afgelegen eiland. Iedereen krijgt een wapen, variërend van een samoeraizwaard tot een pannendeksel, en na drie dagen mag er maar één winnaar zijn. The Hunger Games is maatschappijleer-sciencefiction voor jongeren. Battle Royale is gewelddadig en grotesk. Onthoofdingen en bloedfonteinen zijn aan de orde van de dag. Geen wonder dat zelfs Quentin Tarantino werd genoemd voor de op stapel staande remake van de – om z’n extreme geweld ook nog in sommige landen verboden – film. Steeds is de vraag: hoe ver zou je gaan om te overleven? Voorbij de grens van je eigen menselijkheid?