dvd en web Mondriaan met een kat

Josephine Baker (III). Paris, c. 1927. Steel wire, 39 x 22 3/8 x 9 3/4" (99 x 56.6 x 24.5 cm). Gift of the artist. Image licenced to Doede Hardeman Gemeentemuseum Den Haag by Doede Hardeman Usage : - 4600 X 4600 pixels (A3) © Digital Image (c) The Museum of Modern Art/Licensed by SCALA / Art Resource
Josephine Baker (III). Paris, c. 1927. Steel wire, 39 x 22 3/8 x 9 3/4" (99 x 56.6 x 24.5 cm). Gift of the artist. Image licenced to Doede Hardeman Gemeentemuseum Den Haag by Doede Hardeman Usage : - 4600 X 4600 pixels (A3) © Digital Image (c) The Museum of Modern Art/Licensed by SCALA / Art Resource © Digital Image (c) The Museum

Mondriaan met een kat

Le cirque de Calder. Regie: Carlos Vilardebó

Dvd documentaire ubuweb *****

De mobiles van Alexander Calder (1898-1976) die nu te zien zijn op een prachtige tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum bewegen niet. Dat maakt de tentoonstelling toch iets minder prachtig. Op de website van het museum legt conservator Doede Hartman uit dat de mobiles volgens Calder ook maar heel subtiel hoeven te bewegen. Maar in Den Haag hangen ze nu vrijwel stil. Je mag er ook niet naar blazen, dan wijzen de suppoosten je terecht.

Film biedt uitkomst. Op YouTube is een aantal filmpjes te vinden waarop mobiles in motion te zien zijn. Bewegende beelden van bewegende beelden. Er is zelfs een timelapse filmpje te vinden van een grote mobile in de National Gallery of Art in Washington.

Op de expositie is ook een aantal bijzondere filmpjes te zien. Zoals een fragment van Calder, Duchamp, Mondriaan en een kat in de daktuin van het MoMA. Dat filmpje is nog niet te vinden op internet.

En dan is er natuurlijk Calders circus. Van ijzerdraad en stukjes stof maakten de grote handen van de kunstenaar alles tot in detail, en dan echt tot in detail: bij de leeuwen en de leeuwentemmer zijn er ook leeuwendrollen, die door die grote handen met zand worden bedekt en met een schepje worden afgevoerd. Op ubuweb is ook de film te zien die Carlos Vilardebó in 1961 van Calder en zijn circus maakte.