Drie explosies bij appartement Toulouse - ‘bedoeld als intimidatie’

Er klonken vanavond laat drie explosies bij het appartement in Toulouse waar de schutter zich ophoudt die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gemeld dat deze bedoeld waren om de schutter te intimideren.

Er klonken gisteravond laat drie explosies bij het appartement in Toulouse waar de schutter zich ophoudt die verdacht wordt van het doodschieten van vier mensen op een Joodse school. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gemeld dat deze bedoeld waren om de schutter te intimideren.

Er is dus vooralsnog geen sprake geweest van een inval, zo benadrukte de woordvoerder van het ministerie hierbij tegenover persbureau Reuters:

“De schoten waren acties om de schutter, die zijn intentie om zich over te geven heeft gewijzigd, te intimideren.”

Het ministerie wil hiermee bereiken dat de verdachte zich overgeeft aan de politie, die al sinds vanochtend vroeg het appartement heeft omsingeld.

Franse media spreken opnieuw van inval

Diverse Franse media melden vanavond dat de politie de deur van het appartement heeft geforceerd om de schutter in te rekenen, maar dat wordt met klem tegengesproken door het ministerie. Vanmiddag werden eveneens ten onrechte berichten naar buiten gebracht over de arrestatie van de schutter.

Eerder vandaag liet de politie de elektriciteit in het appartementencomplex afsluiten, waardoor de verwachting werd gewekt dat de politie een inval aan het voorbereiden was. Op de met schijnwerpers verlichte gevel van de woning van Mohamed Merah na was het gebouw vervolgens in duisternis gehuld.

De politieactie in Toulouse begon vandaag in de vroege ochtend. Keurtroepen van de Franse veiligheidsdiensten onderhandelden sindsdien vruchteloos met Merah over zijn overgave. De verdachte zou tegen de politie hebben gezegd dat hij zich in de middag zou overgeven. Nu geeft het ministerie aan dat de houding van de schutter is gewijzigd.

    • Annemarie Coevert