Directeur CPB: hogere belastingen stimuleren terugval economie

Het kabinet moet de btw en belastingen niet verhogen om het huishoudboekje van de overheid op orde te krijgen. Dat vindt directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teulings. Het is schadelijk voor de economie als dat wel gebeurt, zegt hij vanochtend in een interview in het Financieele Dagblad.

prof.dr. C.N. (Coen) TEULINGS (1958) Directeur Centraal Plan Bureau. Director Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis. CPB. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 23 maart 2009 Teulings: als de btw of belastingen omhoog gaan, houden consumenten de hand nog meer op de knip. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het kabinet moet belastingen niet verhogen om het huishoudboekje van de overheid op orde te krijgen. Dat vindt directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Coen Teulings. Het is schadelijk voor de economie als dat wel gebeurt, zegt hij woensdag in een interview in het Financieele Dagblad.

Als de belastingen omhoog gaan, houden consumenten de hand nog meer op de knip, redeneert Teulings. Hun terughoudendheid is nu al de belangrijkste factor achter de terugval van de economie. Hogere belastingen leiden tot hogere inflatie en dat is slecht voor de koopkracht, zegt Teulings. Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en mensen langer laten doorwerken vindt hij wel een goed idee.

Het CPB publiceerde gisteren de nieuwste ramingen over het verloop van de Nederlandse economie. Daaruit bleek onder meer dat deze momenteel in een ‘double dip’ verkeert, na de krimp in 2008 en de huidige recessie. De economie krimpt naar verwachting dit jaar met driekwart procent van het bbp.

In het rapport stelt het CPB dat het kabinet vooral de lange termijn in de gaten moet houden. Economieredacteur van NRC Erik van der Walle:

“De belangrijkste les van Teulings is: neem de tijd. Daarmee gaat hij voorbij aan de eis van Brussel dat het begrotingstekort niet groter dan drie procent mag bedragen. Hij gaat er natuurlijk niet over, maar Teulings lijkt niet uit te sluiten dat Nederland een jaar extra de tijd krijgt van Europa. De harde woorden van eurocommissaris Rehn noemde hij onderdeel van het spel.”