Den Haag tegen EU-transactietax

De invoering van een belasting op financiële transacties zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld is schadelijk voor de Nederlandse economie. Nederland schaart zich bij de tegenstanders van deze transactietaks, schrijft minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) vandaag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet is het wel eens met de doelen van de zogenoemde financiële transactietax. De belasting van 0,01 procent op de handel in aandelen en van 0,1 procent op die in derivaten moet in Europa 57 miljard euro opleveren. Banken moeten zo meebetalen aan het oplossen van de economische crisis. Ook moet de belasting schadelijke flitstransacties tegengaan, waardoor het financiële systeem stabieler wordt.

Uit studies van Centraal Planbureau, De Nederlandse Bank en de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat het voorstel van de Europese Commissie geen goed middel is om deze doelen te bereiken. Het kabinet volgt deze conclusie en schaart zich hiermee bij tegenstanders zoals Zweden en Groot-Brittannië. Om de doelen toch te bereiken gaat De Jager de commissie vragen alternatieve belastingen te onderzoeken. (Novum)