Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Video: de blues in het Vondelpark is toch te gevaarlijk

De gemeente Amsterdam heeft vandaag de stekker uit het kunstwerk ‘Blues Before Sunrise’ van Steve McQueen getrokken. Het project verlichtte het Vondelpark sinds 7 maart blauw in de avonduren, maar maakte teveel slachtoffers.

Het blauwe licht was niet bedoeld, zoals enkele passanten dachten, om junks op afstand te houden, maar pure kunst van de Britse kunstenaar en filmmaker McQueen. Maar de blauwe lampen verminderden het zicht in het stadspark aanzienlijk, wat tot lelijke aanvaringen tussen fietsers, joggers en wandelaars leidde. Afgelopen weekend vonden er maar liefst drie aanrijdingen plaats, waarna een van de slachtoffers naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd met een hersenschudding.

Hersenschudding door de kunst

De stadsdeelvoorzitter Slettenhaar kan dan ook de “verkeersveiligheid niet meer garanderen”, zo liet hij vandaag tot zijn spijt aan AT5 weten. En dus kleuren de lantaarns in het park vanavond weer helder wit. Minder mystiek, zo zonder McQueen, maar de fietsende Amsterdammer hecht nu eenmaal aan de afsnijroutes door het Vondelpark, ook ‘s avonds.

Of zoals een voorbijganger reageert tegenover de maker van onderstaand filmpje: “laat die Steve McQueen dat doen in z’n backyard!”