Dankzij deze hattrick is Lionel Messi (24) nu Barça’s topscorer allertijden

Lionel Messi brak gisteren tevens zijn persoonlijk record van de vorige jaargang. Toen had hij een heel seizoen nodig voor 53 goals, nu staat hij al op 54. Foto AFP / Lluis Gene

Gisteravond was het al zover. Niet ouder dan 24 jaar en negen maanden is Lionel Messi en toch bereikte hij de mijlpaal der mijlpalen voor FC Barcelona. Dankzij drie doelpunten tegen Granada is de kleine magiër met 234 goals in 314 officiële wedstrijden de grootste doelpuntenmaker ooit voor de Catalanen.

Die eer was lange tijd voorbehouden aan César Rodríguez die vanaf 1939 zestien seizoenen voor FC Barcelona uitkwam. Hij maakte 232 goals; een aantal waar Messi gisteren na ruim een kwartier ballen op uitkwam. Wat gezegd moet worden: vóór gisteren was er altijd uitgegaan van dat César 235 keer gescoord had. Maar op de dag dat Barça tegen Granada moest uitkomen maakte de club bekend dat onderzoek uitwees dat dit er een aantal minder waren.

Is Messi wel echt de topscorer?

Vooral de relatief jonge leeftijd waarop Lionel Messi het clubrecord evenaarde en uiteindelijk brak met doelpunten in de 67e en 86e minuut is opvallend. César Rodríguez was 35 toen hij klaar was bij de Catalanen, Messi is nu dus nog geen 25 jaar oud. Gisteren tekende hij voor alweer zijn twaalfde hattrick namens de blaugranas:

http://youtu.be/30x3Rwu7bmA

Maar is Messi écht de grootste doelpuntenmaker van FCB? Eigenlijk niet. Zoek in de geschiedenisboeken maar eens op de naam Paulino Alcántara. Een Filipijns-Spaanse voetballer, geboren in de 19e eeuw die vóór WOII 369 treffers in 357 wedstrijden liet noteren. Maar ja, in die tijd bestond La Liga nog niet en zo maakte hij er ‘slechts’ 137 in officiële duels.

‘Onmogelijk, hij is de beste’

En het valt niet te betwisten dat Lionel Messi een kleine gigant is. Alleen dit seizoen alweer 54 keer het net gevonden in 45 wedstrijden in de diverse competities. Zoiets kwam nog nooit voor in de geschiedenis van het Spaanse voetbal, en het is pas maart. Messi loopt 204 op 192 onder de huidige coach Pep Guardiola, die gisteravond na afloop zei:

“Het spijt me voor diegenen die naar Messi’s troon dingen. Dat is onmogelijk, de jongen is de allerbeste.”

Messi’s tweede doelpunt gisteravond, waarmee hij het record pakte, leek frappant veel op zijn allereerste voor Barça. Tegen Albacete valt hij (met rugnummer 30) in voor een boze Samuel Eto’o. Op fraai aangeven van Ronaldinho opent Messi zijn rekening. En ter volledige illustratie hier dan álle 234 goals van Lionel Andrés Messi voor Futbol Club Barcelona in een video van een kwartiertje:

http://youtu.be/CYLtOzHZFAc