Britse vrouw na half jaar vrijgelaten door Somalische piraten

Judith Tebbutt vlak na haar vrijlating vandaag, na ruim zes maanden gevangen te zijn gehouden in Adado, Somalië. Foto AP

De Britse vrouw Judith Tebbutt is weer op vrije voeten. Een half jaar terug ontvoerden Somalische piraten haar in Kenia. Bij de overval op het luxe resort Kiwayu Safari Village schoten de kidnappers haar man dood. Groot-Brittannië heeft de vrijlating zojuist bevestigd.

Op 11 september vorig jaar braken ontvoerders ‘s nachts in bij de Kiwayu Safari Village, een resort vijftig kilometer ten noorden van het eiland Lamu (kaart). Ze ontkwamen per boot, met Tebbutt als gegijzelde.

De moord en ontvoering zorgden voor veel opschudding in Kenia. Lamu is een populaire toeristische bestemming in Kenia. Als gevolg van de ontvoering stortte de toerisme-industrie in Kenia grotendeels in, een enorme aderlating voor het land dat veel geld verdient aan met name Europese en Noord-Amerikaanse bezoekers.

De overval leidde er, samen met enkele andere ontvoeringen, toe dat Kenia besloot nadrukkelijk de strijd aan te binden met de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab. Die opereert vanuit Somalië. Kenia viel ook plekken aan over de landsgrens heen. Al-Shabaab zou veel banden hebben met verschillende Somalische piratengroepen.

Een bron bij de piratenmilitie Ahlu Sunnah Wal Jama zei dat een losgeld is betaald. Welk bedrag is niet bekend. Volgens een woordvoerder van de Britse premier Cameron zou er geen losgeld zijn betaald voor de vrijlating van Tebbutt. Hij zei:

“We kunnen bevestigen dat zij is vrijgelaten. Ons beleid is dat wij geen losgeld betalen en geen concessies doen aan kidnappers.”

    • Niels Posthumus