Brinkman: PVV ontvangt geld van lobbykantoren in Amerika

Brinkman stapte weliswaar uit de PVV, maar blijft vasthouden aan zijn zetel en daarmee het minderheidskabinet steunen.

Lobbykantoren in de Verenigde Staten doneren grote bedragen aan een stichting van de PVV. Dat zei het gisteren uit de fractie gestapte Kamerlid Hero Brinkman gisteravond laat in Pauw & Witteman. Hij heeft de “stellige indruk” dat dat gebeurt.

Brinkman wilde niets zeggen over waar de partij het geld voor gebruikt. Wel zei hij dat hij niet uitsluit dat het proces tegen partijleider Geert Wilders ermee is betaald. Op de hoogte van de bedragen wilde hij niet ingaan. “Maar als er grote bedragen in omgang zijn, vind ik wel dat je daarnaar moet kijken.”

De PVV is fel tegenstander van de wet die regelt dat politieke partijen de identiteit moeten onthullen van donateurs die 4.500 euro of meer schenken. Brinkman zei vorige week nog dat de partij er mogelijk voor kiest een forse boete te betalen die straks kan worden opgelegd als geen jaarverslag wordt overlegd.

Later kwam hij daarop terug en zei hij dat de PVV toch openheid geeft over donaties die de partij ontvangt.