Brief Bomen

Bomen

Laura van der Wal concludeert in de rubriek next.checkt dat het ‘grotendeels onwaar’ is wat ik op 6 december 2011 beweerde op wwww.elsevier.nl. In de bewuste videocolumn stelde ik dat het gebruik van wc-papier niet ten koste gaat van bomen omdat ons wc-papier uit landen komt waar de hoeveelheid bomen stijgt. Verder merkte ik op dat de hoeveelheid bomen in de wereld al heel lang stabiel is en zelfs stijgt.

Van de eerste uitspraak zegt next.checkt dat die wel klopt, alhoewel soms bomen uit het tropisch regenwoud in ons wc-papier zouden belanden. De stelling dat de hoeveelheid bomen in de wereld stabiel is, zou echter onjuist zijn.

Op basis van ruim 35 jaar schrijven over wetenschap (waarvan geruime tijd, met veel plezier, bij NRC Handelsblad) weet ik dat er verschillend tegen de resultaten van studies en onderzoek valt aan te kijken.

Ook hier. Laura van der Wal meldt dat de VN-cijfers op de website van de FAO tot 1990 teruggaan. De VN publiceert echter al sinds 1948 in de FAO Production Yearbooks schattingen over het bosareaal op aarde. Geen keiharde cijfers, maar het beste dat we hebben. Trek je er een lijn door, dan is die behoorlijk horizontaal, zelfs licht stijgend. De trend daarbij is, zoals ik ook in mijn Het Grote Goed Nieuws Boek uit 2007 heb beschreven: in arme landen worden de bomen bedreigd, in rijke landen groeit het bos.