Boek over oud-deken moet worden aangepast

Twee journalisten moeten hun boek over de affaire-Haffmans aanpassen. De oud-deken van Weert wil niet met de ‘patserige priester’ uit Gulpen worden geassocieerd.

De journalisten Henk Langenberg en Maarten van Laarhoven moeten zes passages wijzigen in de tweede druk van het boek In Gods naam. Dat bepaalde de rechter gisteren in een kort geding aangespannen door de oud-deken van Weert, Wim van der Valk. Die had aanpassingen op achttien plaatsen geëist.

De rechter trekt de feitelijkheid van het merendeel van de passages in twijfel, omdat ze zijn gebaseerd op verklaringen van horen zeggen. Ook mag Van der Valk niet worden gekwalificeerd als ‘vriend’ van de Gulpense deken Joep Haffmans, hoofdpersoon van In Gods naam.

Van der Valk, zelf niet aanwezig bij het geding, zegt niets te maken te hebben met de affaire-Joep Haffmans, waar het boek In Gods naam om draait. Haffmans, deken van Gulpen, stond bekend als een conservatieve geestelijke, maar hield er een dubbelleven op na. Hij had relaties met vrouwen en mannen, hield van luxe auto’s en dure pakken en werd verdacht van de diefstal van 1,8 miljoen uit de Gulpense armenkas. Voordat die zaak voor kon komen, overleed Haffmans aan een hartinfarct.

Van der Valks advocaat beweerde dat zijn cliënt slechts is gebruikt „om het boek op te leuken en breder te trekken” en zo ongewild wordt betrokken bij en vereenzelvigd met „het onthutsende beeld van patserige priesters” dat wordt geschetst. „Hij wordt meegesleurd in het slijk. Houd hem buiten de beerput. Die beerput wordt daar niet anders door.”

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 20 maart 2012, pagina 32 - 33.