Blauw Vondelpark stopt per direct

Vooraf was er de vrees dat het kunstwerk de vogels in het Vondelpark zou verstoren. En ook de Amsterdamse politie was er van tevoren niet helemaal gerust op geweest. Zou het project Blues Before Sunrise, waarvoor kunstenaar Steve McQueen alle 275 straatlantaarns in het stadspark van blauw in plaats van wit licht voorzag, niet voor onveilige situaties zorgen?

Nu, vijf dagen voor de geplande afsluiting op zondag 25 maart, is het openbare kunstwerk alsnog met onmiddellijke ingang stopgezet. „Om redenen van verkeersveiligheid”, zo laat het Stadsdeel Zuid van de stad Amsterdam weten. Het stadsdeel heeft de vergunning voor het kunstwerk gisteren per direct ingetrokken.

Het Stedelijk Museum, dat het kunstproject van McQueen organiseerde, is hevig teleurgesteld. Om de interventie van tweeënhalve week mogelijk te maken, besprak het museum de plannen tot in detail met het Stadsdeel Zuid, dat uiteindelijk goedkeuring aan het project verleende. „Gedurende het hele proces stond de openbare veiligheid voorop”, aldus een woordvoerder van het museum. „De lichten met blauwe filters werden meerdere malen getest, en de uiteindelijk gekozen filters gaven voldoende licht om het park tijdens de avonduren te gebruiken.” Ook huurde het museum particuliere beveiligers in die tijdens de avond- en vroege ochtenduren surveilleerden en lampjes uitdeelden aan fietsers zonder licht.

Maar volgens het Stadsdeel Zuid bleken bezoekers hun verkeersgedrag niet voldoende aan te passen aan het tijdelijke kunstwerk, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. „Er werd te hard door het park gefietst, soms ook op fietsen zonder licht”, aldus stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar. „Daarover kwamen bij ons vele klachten binnen van politie en bezoekers.”

Na overleg tussen het stadsdeel en het museum werden een week geleden daarom nog extra maatregelen genomen, zoals het plaatsen van verkeersborden bij de ingangen van het Vondelpark. „Helaas zonder het gewenste resultaat”, zegt Slettenhaar. „Het afgelopen weekeinde vonden toch diverse ongelukken plaats met fietsers die in het donker tegen elkaar reden, waarvan één ernstig ongeval. Het risico dat er meer gewonden zouden vallen was te groot. En omdat we het Vondelpark nu eenmaal niet kunnen afsluiten voor fietsers, heeft het stadsdeel daarom besloten dat het kunstproject moest stoppen.”

Kunstenaar en filmmaker Steve McQueen, die jarenlang met het idee voor Blues Before Sunrise rondliep voordat hij het kon realiseren, ontleende de titel van zijn kunstwerk aan een klassiek bluesnummer uit 1934. Het blauwe licht refereerde volgens de kunstenaar aan „de sfeer van de twilight zone die de blues uitdrukt”. McQueen kreeg tot nu toe vele lovende reacties op zijn kunstwerk, dat bedoeld was als „een cadeau aan de stad Amsterdam”. Hij wilde vanochtend geen commentaar geven op de abrupte beëindiging ervan.