Bevolking overschat de uitgaven aan hulp sterk

Veel Nederlanders weten niet dat de regering fors heeft bezuinigd op het budget voor ontwikkelingswerk.

Amsterdam. Nederlanders overschatten sterk het percentage van het bruto binnenlands product (bbp) dat naar ontwikkelingssamenwerking gaat. Ze denken gemiddeld dat dit 5,7 procent is, acht keer zo veel als in werkelijkheid. PVV-stemmers schatten het percentage zelfs op 12,6. Dat blijkt uit opinieonderzoek van TNS/NIPO en het NCDO, het kennis- en adviescentrum voor internationale samenwerking.

Het aandeel voor ontwikkelingshulp in de begroting is de afgelopen jaren gedaald van 0,8 procent van het bbp in 2010 via 0,75 procent in 2011 tot 0,7 procent dit jaar.

Coalitiepartijen VVD en CDA onderhandelen sinds begin deze maand met gedoogpartner PVV over extra bezuinigingen ter hoogte van 16 miljard euro. Ontwikkelingswerk en hypotheekrenteaftrek worden het vaakst genoemd als posten waarop kan worden gekort. Wat de PVV betreft, stopt Nederland met ontwikkelingssamenwerking, uitgezonderd noodhulp. De steun van de Nederlandse bevolking voor ontwikkelingshulp kalft al jaren af.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 63 procent van de Nederlanders de ontwikkelingshulp wil verminderen. Dat daalt tot 49 procent als ondervraagden te horen krijgen dat ze de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking hebben overschat. Twee op de drie Nederlanders weten niet dat er de laatste jaren al flink is bezuinigd op ontwikkelingswerk. NRC