Aspirine weert kanker en ook de uitzaaiingen

Een dagelijks aspirientje beschermt tegen het ontstaan kanker. En remt ook de groei van kankeruitzaaiingen. Dat schrijven professor Peter Rothwell van de University of Oxford en zijn collega’s in drie vandaag online gepubliceerde artikelen in The Lancet en The Lancet Oncology.

De grote vraag is: moet iedereen nu aan de aspirine? Nog steeds twijfelen de deskundigen. Een volmondig ‘ja’ klinkt niet. De redactie van The Lancet vroeg bijvoorbeeld twee Amerikaanse deskundigen om een commentaar te schrijven. Die sluiten af met de slappe zin dat „in nieuwe richtlijnen het gebruik van aspirine ter voorkoming van hart- en vaatziekten niet meer los kan worden gezien van kankerpreventie”.

Aspirine in lage dosis (ongeveer 80 milligram) wordt op grote schaal gebruikt door mensen met een hartziekte. Zij krijgen het advies om dagelijks een tabletje te slikken om hun bloed wat ‘dunner’ te maken. Dunner bloed geeft minder bloedstolsels en minder hart- en herseninfarcten.

Rokers met hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte die het nog niet aan hun hart hebben, hebben ook meer voor- dan nadelen van zo’n dagelijks cardio-aspirientje, is het advies van Nederlandse huisartsen.

Maar dat dunnere bloed door aspirine is ook het grote nadeel van aspirine: meer bloedingen, vooral hersen- en maagbloedingen. Dat kost mensenlevens. De kankerbescherming door aspirine is zo bescheiden dat het jaren duurt voordat de voordelen de nadelen overvleugelen.

Rothwell is overtuigd voorstander van aspirine. Hij slikt zelf al vier jaar, zei hij eind 2010 toen hij voor het eerst wereldnieuws was met zijn aspirine- en kankeronderzoek. Toen was zijn conclusie: na tien jaar aspirine slikken zijn de voordelen groter dan de nadelen. In de nieuwe Lancet-artikelen geeft hij veel meer detail, maar globaal samengevat: na drie jaar slikken verlaagt een cardio-aspirientje de kans op kanker met ruim 20 procent. De kans op bloedingen verdwijnt na drie jaar. Uiteindelijk voorkomt aspirine per jaar bij drie op de duizend mensen kanker.

Wetenschappelijk gezien is het grote nadeel dat de onderzoeken waar Rothwell zijn conclusies uit trekt, werden opgezet om het effect van aspirine op hartziekten te onderzoeken. Onderzoek dat echt bedoeld is om aan te tonen dat aspirine kanker voorkomt, is nog bezig.