Amnestie voor Bouterse uitgesteld - Kamer ‘verontwaardigd’ na voorstel

Bouterse bij een UNASUR-bijeenkomst in Georgetown, Guyana, in november vorig jaar. Foto Reuters / Jorge Silva

Een besluit over de wijziging van de Surinaamse amnestiewet onder welke de Surinaamse president Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 mogelijk amnestie krijgen is uitgesteld. Dat heeft oppositiepoliticus Radjkoemar Randjietsingh vandaag gezegd.

Leden van de Nationale Assemblee zijn achter gesloten deuren bijeengekomen en hebben besloten een commissie te vormen die zich gaat buigen over de wetswijziging die eergisteren is voorgesteld, zo meldt persbureau Novum vanavond. Randjietsingh is lid van de commissie, die morgen voor het eerst bijeenkomt. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer de wetswijziging wordt voorgelegd aan de Nationale Vergadering en of er voldoende steun is.

‘Suriname heeft behoefte aan orde en rust’

De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Ze vinden dat het land behoefte heeft aan orde en rust. Daarom moet er volgens hen een streep getrokken worden onder het verleden. Ze menen dat een algemeen pardon nodig is, of mensen nu schuldig zijn of niet.

Ook Ronnie Brunswijk, de leider van de A Combinatie, is geneigd in te stemmen met de initiatiefwet, verklaarde hij tegenover verslaggevers. Hij meent dat de rechtszaak tegen de verdachten van de Decembermoorden al te lang heeft geduurd. Hij zei wel eerst te willen overleggen met zijn achterban over het verlenen van steun aan de wetswijzigingen.

Oud-president Ronald Venetiaan is fel gekant tegen de wetswijziging. “Men probeert het proces dat nu ten einde loopt, waarvan men kennelijk vindt dat het er niet zo goed uitziet voor de verdachten, te torpederen”, zei hij woensdag in de Surinaamse krant De Ware Tijd.

“Het is vooral bijzonder droevig dat een belangrijk instituut van de democratie, de Nationale Assemblee, als hoogste orgaan van de volksvertegenwoordiging op deze wijze wordt misbruikt.”

Kamer ‘verontwaardigd’ over voorstel

De Tweede Kamer reageerde gisteren verontwaardigd over het initiatief om de politici amnestie te verlenen. Alle partijen hebben de regering om een reactie gevraagd, zo schreef NRC Handelsblad vandaag. Zo verklaarde Kamerlid Frans Timmermans van de PvdA tegenover de krant:

“Normaal gesproken zijn dit binnenlandse aangelegenheden, maar dit kan niet zonder gevolgen blijven voor de bilaterale relatie. Ik zou graag van de regering weten wat er nog in de toolbox zit. We kunnen misschien de VN erop aanspreken. Het uiten van zorgen is ook van belang vanwege de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland.”

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime in Fort Zeelandia in Paramaribo omgebracht. Oud-legerleider Bouterse wordt gezien als hoofdverdachte. Het proces tegen de in totaal 24 verdachten loopt nog. De rechtszaak begon in november 2007 maar is herhaaldelijk stilgelegd wegens allerlei juridische problemen.