Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Deel PVV-fractie Noord-Holland blijft Wilders trouw

Hero Brinkman toen hij vandaag vroegtijdig de fractievergadering verliet. Foto NRC / Maarten Hartman

Twee PVV-Statenleden in Noord-Holland blijven loyaal aan Geert Wilders. Dannij van der Sluijs en Joost van Hooff volgen fractievoorzitter Hero Brinkman, die gisteren uit de PVV stapte, niet. De overige drie Statenleden hebben meer bedenktijd nodig.

De Statenfractie van de PVV kwam vanavond om 20.00 uur bijeen op te praten over de ontstane situatie. “Wij blijven de PVV trouw”, zei Van der Sluijs rond 22.30 uur in een verklaring die hij voorlas, zo meldt persbureau Novum. Brinkman geeft zijn zetel in de Provinciale Staten niet op, maar opereert niet langer onder de vlag van de PVV.

Vandaag lieten de PVV-fracties van de elf overige provincies, het Europees Parlement, de Eerste Kamer en de gemeenten Den Haag en Almere weten achter Wilders te blijven staan.

Vanmiddag verstuurden de PVV-fracties van alle provincies behalve Noord-Holland een gezamenlijk persbericht waarin ze verklaarden Wilders te blijven steunen. Fractievoorzitter in de Eerste Kamer Machiel de Graaf meldt vanavond aan persbureau Novum:

“De fractie schaart zich volmondig achter de missie, de koers en de standpunten van de PVV en Geert Wilders. Ons heldere en duidelijke PVV-geluid zal in de Eerste Kamer blijven klinken, nu en in de toekomst.”

Jami gaat aan het werk voor Brinkman

Ehsan Jami gaat weer aan de slag als medewerker van Hero Brinkman. Jami was al eerder de rechterhand van Brinkman, maar vertrok afgelopen zomer omdat hij naar eigen zeggen zijn werkzaamheden niet meer kon combineren met zijn studie. De 26-jarige Jami meldt vanavond dat hij weer een dag per week voor Brinkman gaat werken.