Academici wél gewild in industriële sector

Buitenlandse academici vormen de kurk waar de hightechindustrie in Eindhoven op drijft. Hooggeschoold technisch personeel is in Nederland nauwelijks te vinden.

‘Flexwerken’, maar toch in vaste dienst. Het is voor het Eindhovense detacheringsbedrijf TMC de ontbrekende schakel in de markt van tijdelijke contracten in de industriële sector. Jonge academici willen, naast uitdagend werk, ook de zekerheid van een vast dienstverband. En bedrijven, met name in de hightechsector zijn gebaat bij continuïteit van kennis en ervaring. Daarom werft TMC academici met het vooruitzicht op een vaste aanstelling: bij TMC zelf.

Het aantal banen in de industriële sector daalt. Maar tegelijkertijd is er een groot tekort aan academisch geschoold technisch personeel. „Bedrijven willen personeel op projectbasis, maar ze willen ook dat de academici die ze inhuren, ‘ondernemende’ technici zijn. En betrokken zijn bij de onderneming”, zegt TMC-directeur Thijs Manders. „Nu voorzien buitenlandse academici in de vraag. „Maar als de ‘bèta-academici’ niet meer in Nederland te vinden zijn, verhuizen die technologiebedrijven uiteindelijk naar de plekken waar die wél te vinden zijn.”

TMC detacheert technici bij bedrijven als Philips, TNO, Cap Volmac en chipfabrikant ASML. Zij worden op projectbasis bij die bedrijven ingezet, maar zijn in vaste dienst bij TMC. ‘Werkondernemers’, heten ze. Ze hebben een vast dienstverband en delen mee in de winst die geboekt wordt.

Vorig jaar boekte TMC, ondanks de economische crisis, een winst van 6 miljoen euro. Want hightechbedrijven bezuinigen volgens Manders niet op investeringen in nieuwe technologie en innovatie. TMC werft inmiddels op grote schaal technische academici in het buitenland. „Buitenlandse academici zijn inmiddels de kurk waar de hightechindustrie in de regio Eindhoven op drijft. We hebben meer dan 30 nationaliteiten in huis. En dit jaar gaan we nog intensiever werven in het buitenland, zowel in Europa als daarbuiten. ”

U bedient de vraag naar hoog opgeleide medewerkers in de industriële sector. En maakt daar winst mee, in tijden van crisis. Dat kan toch haast niet?

„Er is een tekort aan goed opgeleide academici die in de industriële sector willen werken. Academici die zelf carrière willen maken én willen ondernemen. Wij bieden die mensen de mogelijkheid om bij hightechbedrijven aan de slag te gaan, waarbij ze niet zomaar gedetacheerd zijn, maar ook commitment hebben. En ze weten, ook in tijden van economische crisis, dat ze een vast dienstverband met TMC hebben, inclusief winstdeling en , waar nodig, jobcoaching.”

Het aantal vacatures in de industriesector blijft stijgen, ondanks de recessie. Waarom spelen universiteiten of HBO-opleidingen daar niet beter op in?

„Werken in de industriesector wordt niet als ‘sexy’ ervaren, dat is typisch Nederlands. Daarom komen er hier in de regio Eindhoven jaarlijks zo’n 3.500 vacatures bij. In Duitsland of Frankrijk is dat anders. Daar zijn studenten er trots op dat ze na hun studie bij BMW, Volkswagen of Renault aan de slag kunnen.

We zijn wel trots op onze ‘handelsmentaliteit’. Maar te vaak wordt vergeten dat in de industriebranche het echte geld verdiend wordt. Zolang het nog duurt. We werven nu op aanzienlijke schaal academici in het buitenland. En we kunnen ook nog arbeidsvoorwaarden bieden die concurrerend zijn met die van het buitenland.

Er zijn nog steeds te weinig studenten die kiezen voor een bèta-studie. Dat zijn ook niet de makkelijkste studies, maar het lijkt er nu vaak op dat een student zich moet verdedigen dat hij daarvoor kiest, in plaats van een studie economie of rechten.”

Terwijl flexwerk in opmars is, biedt TMC werknemers een vast dienstverband aan. Dat lijkt tegen de marktontwikkeling in te gaan.

„De flexmarkt wil in Nederland maar niet volwassen worden. Er zit geen beleid of visie achter. Bedrijven zijn niet gediend met een uitdijend bestand aan tijdelijke medewerkers. Tijdelijke detachering leidt uiteindelijk tot verlies aan kennis en intelligentie. En zeker als het om innovatie gaat, willen bedrijven kennis en ervaring niet zomaar laten weglopen als een project beëindigd is. Ons model van ‘werkondernemers’ blijkt te werken. Ook als bedrijven moeten saneren en het personeelsbestand krimpt. We hebben de crises van 2002 en 2009 overleefd en laten dit jaar ook mooie winstcijfers zien.”

Werkt detachering met een vast dienstverband ook elders op de arbeidsmarkt?

„‘Werkondernemerschap’ kan ook functioneren in de financiële of juridische sector. Bijvoorbeeld in de accountancy. Als een talentvol medewerker geen partner kan worden bij het accountantskantoor waar hij voor werkt, wil hij weg. Maar als hij daar gedetacheerd is met een vast dienstverband, wordt dat een ander verhaal.”

    • Jos Verlaan