39 Colombiaanse rebellen gedood - ‘zwaarste klap voor FARC in vijf jaar’

De begrafenis van één van de elf soldaten die zaterdag omkwamen in een hinderlaag van de FARC. Ter vergelding bombardeerde het leger vandaag een FARC-kamp. Foto Reuters

Colombiaanse legertroepen hebben 39 FARC-rebellen gedood tijdens een bombardement op een guerrillakamp. Dat heeft de Colombiaanse minister van Defensie vandaag tegen persbureau AP gezegd. Het is volgens hem de zwaarste klap voor de FARC in de laatste vijf jaar.

Het gebombardeerde FARC-kamp lag in de noordoostelijke staat Arauca. Bij het bombardement kwamen 33 rebellen om. Zes andere guerrillastrijders vonden de dood bij grondgevechten gedurende de afgelopen twee dagen. Twaalf FARC-rebellen werden gevangen genomen tijdens de militaire operatie.

De klap die de FARC met de aanval is toebedeeld lijkt echter vooral groot in kwantitatief opzicht. Voor zover bekend zijn er onder de gesneuvelde strijders geen kopstukken van de rebellenorganisatie.

Bombardement vergelding voor hinderlaag van FARC zaterdag

In dezelfde regio, dicht bij de grens met Venezuela, werden zaterdag elf soldaten gedood bij een aanval van de FARC.

De rebellen lieten de legerpatrouille bij Arauquita, op zo’n vierhonderd kilometer van Bogota, in een hinderlaag lopen. Het was de grootste aanslag van de FARC sinds oktober.

Volgens het Colombiaanse leger zouden nog zo’n 600 tot 700 strijders van de FARC en het kleinere ELN in de regio actief zijn.

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC liet eind vorige maand in een verklaring op haar website nog weten ontvoeringen voor losgeld af te zweren. Over hinderlagen repte de Marxistische verzetsbeweging echter niet. De FARC benadrukte in de verklaring juist de strijd tegen de Colombiaanse regering te zullen doorzetten.

Update 18.27 uur: FARC laat laatste tien gegijzelden vanaf maandag vrij
FARC zal maandag 26 maart beginnen met het vrijlaten van de laatste tien politiemensen en soldaten die de rebellengroep nog altijd in gijzeling houdt. Dat zei Marleny Orjuela, hoofd van de groep “Colombianen voor de Vrede”, die optreedt als bemiddelaar, vandaag tegen persbureau AFP.

    • Niels Posthumus