200 doden bij aanslagen in Irak op de dag van de Amerikaanse invasie

Een week voor het begin van een Arabische topconferentie in Bagdad hebben extremisten gisteren een serie gecoördineerde aanslagen gepleegd in elf Iraakse steden.

Bagdad. Bij de aanslagen, waarvan twee in Bagdad, vielen in totaal bijna vijftig doden en tweehonderd gewonden, waarmee het de dodelijkste dag was in Irak sinds 23 februari (zeker zestig doden). Doelwit vormden zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is in Irak leden van de shi’itische meerderheid en politiemannen.

De Arabische top, die 27 maart begint en 29 maart wordt afgesloten, is de eerste in Irak sinds de Amerikaans-Britse invasie van 2003 en betekent voor de regering haar formele terugkeer in de Arabische gelederen. Zij doet er alles aan om de conferentie ongestoord te laten verlopen. Een ongekend aantal militairen en politiemannen – 26.000 – wordt in Bagdad op de been gebracht. De veiligheidsmaatregelen bij vaste controleposten zijn al opgevoerd.

Maar burgers en parlementsleden hebben gezegd eraan te twijfelen of hun aanwezigheid de veiligheid in de hoofdstad zal waarborgen. Het Amerikaanse leger is eind vorig jaar helemaal vertrokken uit Irak.

De aanslagen van gisteren – de dag van de invasie van 2003 – zullen die twijfel versterken. De dodelijkste aanslagen werden gepleegd in de zuidelijke shi’itische stad Kerbala en de noordelijke oliestad Kirkuk, met elk zeker dertien doden. In Kirkuk vonden merendeels politiemannen de dood, toen een bom ontplofte bij een politiebureau. In Kirkuk vielen ook 59 gewonden; in Kerbala 45.

In Bagdad vielen zeven doden bij onder andere een bomexplosie aan de rand van de Groene Zone waar de top wordt gehouden. Onder de getroffen steden waren verder Ramadi in het westen en Hilla in het zuiden. In Baquba en Falluja, respectievelijk ten oosten en ten westen van de hoofdstad, werden bommen tijdig onschadelijk gemaakt.

Dit soort gecoördineerde aanslagen – die Irak om de paar weken treffen – wordt steevast toegeschreven aan sunnitische extremistengroepen waaronder Al-Qaeda-in-Irak. Hoewel deze groepen ver zijn teruggeslagen in de laatste jaren, slagen de autoriteiten er niet in hen uit te schakelen. Elke maand eist geweld nog twee- tot driehonderd levens in Irak.

Reuters, AFP, AP