'06/05 heeft mij politiek gevormd'

Hero Brinkman, eigenzinnig Kamerlid, ex-PVV, gelooft in het moordcomplot in 06/05 van Theo van Gogh.

Leden Tweede Kamer juni 2010

„Ik ben gek op avonturenfilms en actiefilms, daarom was ik heel erg blij toen in de jaren negentig de trilogie van The Lord of the Rings uitkwam. Ik heb alle drie de films wel zo’n veertig, vijftig keer gezien, ik ken alles uit mijn kop. Ik ben nu zelfs zover dat ik bij een dialoog al weet wat de ander gaat zeggen. Het zijn mooie films, met veel heroïek, daar hou ik van.

„Maar voor mij is de film 06/05 van Theo van Gogh nog bijzonderder. Het is een film die indirect een heel belangrijke invloed heeft gehad op mijn bestaan als politicus. Een film die gaat over de dood van Pim Fortuyn. Die dag, die moord, kan iedere Nederlander zich natuurlijk nog wel herinneren. Dat is voor mij de dag dat ik besloot de politiek in te gaan. Ik was politieman in Amsterdam en ik kon elke dag zien wat er misging. Met name maakte ik me ernstig zorgen om de moslims en moskeeën die haar eigen gelovigen ophitsten tegen de Nederlandse maatschappij.

„Ik ben er heilig van overtuigd dat er meerdere daders bij de moordaanslag op Fortuyn betrokken zijn, zoals in deze film. Ik weet natuurlijk dat het een film is die niet op waarheid berust, maar waar ik in ieder geval tot op de dag van vandaag van overtuigd ben, is dat de moord op Fortuyn geen actie was van een lone wolf. Het was niet zoals iedereen ons wil doen geloven, een enkeling die een onbezonnen actie uitvoerde en op een gegeven moment besloot Pim Fortuyn te vermoorden. Ik ben ervan overtuigd dat daar meerdere mensen bij betrokken zijn geweest, en ik ben er ook van overtuigd dat de geheime dienst hiervan heeft geweten, zoals 06/05 suggereert. Wat ook klopt met de film is het feit dat de dader een andere richting uitging dan waar zijn auto in eerste instantie stond, dus dat doet een beetje vermoeden dat er nog een mededader was die hem kennelijk zou gaan opwachten.

Over zijn hele motief heeft de dader zich nooit uitgelaten, dat is door justitie bedacht. Tja, komen we daar ooit achter? Ik denk het wel, maar ik denk dat dat nog een hele tijd zal duren. Dat hele verhaal, dat gaat ons nog bezighouden, daar zit een open einde aan, net als in deze film.

Verder zijn in 06/05 de beelden van de Nederlanders die kennis nemen van de moord op Pim Fortuyn indrukwekkend en duidelijk herkenbaar. Ik zat zelf in de tram toen ik het hoorde en ik voelde gewoon de verslagenheid, de boosheid en de angst door die tram heengaan. Dat ging als een lopend vuurtje.

Maar ik denk dat de belangrijkste boodschap van de film is dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken. En dat de waarheid ooit nog eens aan het licht komt zoals het einde suggereert, daar ben ik echt van overtuigd.”

    • Kris Derks