Wie is hier nu de dromer?

Het uur van de wolf: A.L. Snijders – Een handige dromerNed. 2, 23:00 - 00:05 uur

Eind 2010 verscheen Een handige dromer, een bundeling Zeer Korte Verhalen (zkv’s) van schrijver A.L. Snijders. Niet lang na publicatie werd Snijders samen met de kunstenaar Joost Conijn geïnterviewd over het boek, zo viel in een vorig jaar maart via de e-mail verstuurd zkv te lezen. Conijn bouwde in het verleden een vliegtuig met onderdelen van een kruiwagen, een fiets en een motor en maakte daarnaast een reis door Europa met een auto die op hout reed. Was Conijn, die al enige tijd met Snijders bevriend is, de handige dromer uit de boektitel? Zo wilde de interviewer weten. Ja, antwoordde Snijders, Conijn is die handige dromer.

Conijn protesteerde prompt. Hij „is helemaal geen handige dromer, hij weet niet wat dat is, hij houdt niet van etiketten, waar bemoeien we ons mee”, aldus het verslag in het zkv van destijds.

De anekdote schiet me te binnen bij het zien van de documentaire die Conijn over Snijders maakte, en die ook Een handige dromer heet. De rollen zijn omgedraaid. Is Snijders een handige dromer? Dat lijkt namelijk de vraag te zijn die aan de documentaire ten grondslag ligt. Een dromer wel in elk geval, zo blijkt al snel.

Maar handig? Even lijkt het er op, wanneer Snijders een boom opzet over het sleutelen met een bahco aan een Citroën DS. Conijn onderbreekt hem vanachter de camera. Je gaat toch niet met zoiets logs als een bahco in een Citroën DS zitten porren?

Sebastiaan Kort