VN: grove schending mensenrechten na verkiezingen Congo

Leden van de Congolese presidentiële garde begeleidden op de verkiezingsdag president Joseph Kabila (op deze foto niet te zien) wanneer Kabila het stemlokaal in Kinshasa verlaat. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Congolese veiligheidstroepen hebben zich bij de verkiezingen vorig jaar schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder moord en marteling. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat vandaag is gepubliceerd. Congo hield op 28 november presidentsverkiezingen.

Volgens het onderzoek van de VN zijn in tussen 26 november en 25 december ten minste 33 mensen gedood in de hoofdstad Kinshasa. Ook raakten zeker 83 mensen gewond, veelal door kogels. Volgens het rapport zijn ook zeker 265 mensen gearresteerd, vaak zonder reden. VN-mensenrechtenchef Navi Pillay zei vandaag:

“We hebben meerdere verhalen gehoord over de Republikeinse Garde die met scherp schoot op menigtes. Ook zouden willekeurig gearresteerde mensen zijn gemarteld. De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat deze mensenrechtenschendingen worden onderzocht. De daders moeten voor het gerecht worden gesleept en de mensen die nog steeds illegaal worden vastgehouden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.”

Vooral Republikeinse Garde en Nationale Politie gewelddadig

De meeste mensenrechtenschendingen werden begaan door leden van de Republikeinse Garde en de Nationale Politie, volgens het rapport. Het leger was veel minder betrokken bij het geweld.

De verkiezingen van vorig jaar verliepen zeer onrustig. In sommige districten behaalde president Joseph Kabila honderd procent van de stemmen en bij andere stembureaus kwam meer dan honderd procent van de stemgerechtigden opdagen.

Volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn de verkiezingen zo gebrekkig verlopen, dat het onmogelijk is te bepalen wie er werkelijk heeft gewonnen.

    • Niels Posthumus