Verhagen: Universiteit mag torrents straks niet meer blokkeren

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan nu nog het up- en downloaden van torrents blokkeren in studentenflats op het eigen netwerk, maar dat is binnenkort illegaal. Met de voorgenomen netneutraliteit kunnen aanbieders van internet niet zomaar diensten of toepassingen belemmeren.

Met dergelijke posters wordt de blokkade van torrent- en Xunlei (een Chinees bestandsuitwisselingsnetwerk) in studentenflats rond de RUG aangekondigd. Foto via Tweakers.net

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan nu nog het up- en downloaden van torrents blokkeren in studentenflats op het eigen netwerk, maar dat is bij aanname van de nieuwe Telecomwet illegaal. Met de voorgenomen netneutraliteit kunnen aanbieders van internet niet zomaar diensten of toepassingen belemmeren. Dit schrijft Webwereld vandaag.

Vorige maand besloot de RUG vanaf 1 maart al het torrentverkeer, waarmee peer-to-peer bestanden worden uitgewisseld, te blokkeren voor vier studentenflats. De ongeveer duizend studenten die erin wonen moeten daarom of afzien van het gebruiken van torrents, of een andere internetaanbieder zoeken.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) schrijft in een antwoord op Kamervragen van van Kees Verhoeven dat de RUG in de nabije toekomst illegaal bezig is, als het de blokkade aanhoudt. Bovendien schiet de minister een gat in de argumenten van de universiteit.

De RUG blokkeert de torrents nu via een gesloten netwerk aan een beperkt aantal afnemers, wat legaal is. Maar onder het wetsvoorstel voor netneutraliteit, de nieuwe Telecomwet, wordt ook aanbieders van gesloten netwerken verboden zomaar belemmeringen op toepassingen of diensten te leggen. Die wet is in juni al aangenomen door de Tweede Kamer, maar ligt nog ter behandeling in de Eerste Kamer.

Blokkades of filtering zijn wel mogelijk na een rechterlijk bevel, stelt Verhagen, maar in het geval van de RUG ging de universiteit over op blokkeren na klachten uit de hoek van de entertainmentindustrie. Antipiraterijclub Stichting Brein had volgens een woordvoerder van de RUG meerdere malen geklaagd over het gebruik van torrents op het netwerk van de universiteit. Volgens Verhagen is een klacht van Stichting Brein bij aanname van de nieuwe Telecomwet normaal gesproken niet genoeg voor een blokkade, zo schrijft hij in het antwoord op de Kamervragen:

“Als ik het goed begrijp gaat het in het geval van de RUG om het opleggen door het CIT [de ict-afdeling van de RUG, red.] van beperkingen van diensten of toepassingen op het internet naar aanleiding van klachten van organisaties van auteursrechthebbenden. Dergelijke klachten vormen niet een geldige reden voor het blokkeren van internetverkeer.” - Maxime Verhagen

De nieuwe netneutraliteitwet moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen, tot die tijd overtreed de RUG de wet dus niet, schrijft Verhagen:

“Zolang het voorgestelde artikel 7.4a Telecommunicatiewet nog niet van kracht is, overtreedt de RUG echter geen wetgeving met het filteren van bittorent-verkeer.”