‘Van melkfabriek niks meer te zien’

Marc Linssen van Grafisch bedrijf Linssen in de vroegere stoomzuivelfabriek De Driesprong in Maasbracht.
Marc Linssen van Grafisch bedrijf Linssen in de vroegere stoomzuivelfabriek De Driesprong in Maasbracht.

Was: stoomzuivelfabriek De Driesprong (in volksmond ook De Centrifuge) in Maasbracht. Is: grafisch bedrijf Linssen. (Naar andere huurders wordt nog gezocht.)

Marc Linssen: „Toen mijn ouders dit pand in 1988 kochten, stond het een jaar of drie, vier leeg. Daarvoor was het een huishoudschool. Die sfeer ademde het gebouw ook. Oudere mensen in het dorp zeiden wel: ‘Hebben jullie De Fu gekocht?’ Een afkorting van De Centrifuge, zoals de melkfabriek die hier tot 1952 zat, wel werd genoemd. Dat hoor je nu nooit meer. Als er al mensen zijn, die nog stilstaan bij de vroegere bestemming van dit pand, dan is het die van school.

Dat hier een melkfabriek heeft gezeten, is nergens meer aan te zien. Toen het een school werd, is er al flink verbouwd. Wij hebben een noodlokaal voor gymnastiek afgebroken. We vonden nog onderdelen van machines die van De Centrifuge geweest moeten zijn.

Het grafische bedrijf Linssen bestaat nog in afgeslankte vorm. Ik heb gelukkig op tijd maatregelen genomen. De grafische industrie is een ziek kindje. Onlangs heb ik het pand verkocht. Ik huur nu een gedeelte terug. Aan een kantoor en een ruimte voor productie heb ik genoeg.

Het is een illusie te denken dat je tegen de grote ontwikkelingen in de markt in kunt werken. Meebewegen is het beste. Eigenlijk lijkt het verhaal van de grafische industrie wel een beetje op dat van de melkfabrieken.”