Uitgelicht

Film

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Wetenschappelijk minder sterk onderbouwde komedie waarin proefkonijn Arnold Schwarzenegger zwanger is. Hij trekt vrouwenkleren aan en moet al snotteren om de eerste de beste sentimentele tv-reclame. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als klunzige wetenschapster.RTL7, 20.30-22.45u.

Le Crabe-Tambour (Pierre Schoendoerffer, 1976, F). Ingelaste uitzending i.v.m. het overlijden van de regisseur, schrijver en oud-oorlogscorrespondent, afgelopen woensdag. Schoendoerffer, veteraan van de oorlogen in Indochina en Algerije, was gespecialiseerd in films over soldaten. Le crabe-tambour is een film over soldateneer en vriendschap. Commandant en twee officieren van een escortevaartuig op weg naar Newfoundland halen herinneringen op aan een medestrijder in Dien Bien Phu. „Militaire rechtspraak is voor rechtspraak wat militaire muziek voor muziek is.” Césars voor cameraman Raoul Coutard, Jean Rochefort (als de commandant) en Jacques Dufilho (als de chef). TV5, 21.02-23.00u.

King Ralph (David S. Ward, 1990, VS). Melige satirische komedie waarin John Goodman, derderangs entertainer uit Las Vegas, onverwacht koning van Engeland wordt en zich verbaast over die zonderlinge Britten. Ook met Peter O’Toole, John Hurt en Camille Coduri. RTL7, 22.45-00.45u.

Informatief

Carfellas. Realityserie. Mikey, Tommy en Mario, drie luidruchtige New Yorkers van Italiaanse komaf, runnen samen het autobedrijf Broadway Motors op Long Island. Ze verdienen de kost met de handel in tweedehands auto’s. Discovery Channel, 21.00-21.30u.

Hairy bikers bakeation: Low Countries. De twee joviale motorrijdende Britse receptenjagers doen op hun Europese toernee vanavond de Benelux aan. In Nederland worden naast de onvermijdelijke windmolen zoete broodjes gebakken en een klassieke appeltaart. In België gaat het bij het Atomium verder met chocoladetruffeltaart en varkenspastei met Riesling-gelei en op weg naar Luxemburg wordt chocoladepoeder gesnoven. BBC 2, 21.00-22.00u.

Leopold II, l’homme derrière la barbe. Documentaire over de tweede koning der Belgen, zijn leven en werk, zijn motieven, daadkracht en gebreken. Van Leopold II (1835-1909) bestaat nog altijd geen objectieve en definitieve biografie. ‘De vos’, zoals zijn vader Leopold I hem ooit noemde, heeft het zijn biografen dan ook niet gemakkelijk gemaakt, met een leven vol rookgordijnen en zijsporen. Deze film gaat op zoek naar de man en de koning en probeert waarheid van fictie te onderscheiden in het leven van deze zonnekoning après la lettre aan wiens handen het bloed van honderdduizenden dode Congolezen kleeft. Canvas, 21.10-22.05u.

Koppen XL: iedereen recensent. Op tienduizenden websites en blogs ventileren amateurrecensenten hun mening over van alles en nog wat. Sommigen van hen maken er een sport van om meedogenloze kritieken te spuien. Soms schrijven ze met kennis van zaken, maar vaak ook uit een soort rancune. Achter hun computer voelen deze hobbyisten zich onaantastbaar, maar ze beseffen niet dat ze daarmee (bijvoorbeeld) vele hotel- en B&B -eigenaars duperen. Zo erg zelfs dat een aantal van hen het bijltje er bij neerlegt en de deuren sluit. Kritiek leidt tot een betere kwaliteit, zeggen de bloggers zelf, maar niet al die kritiek blijkt even terecht. Vanavond komen enkele daders en hun slachtoffers aan het woord. Eén, 21.25-22.00u.

Horizon: the truth about fat. Chirurg Gabriel Weston ontdekt waardoor steeds meer mensen overgewicht hebben en hoe de vetzucht bestreden kan worden. Onze eetlust wordt bepaald door hormonen; sinds kort bestaan er hersenoperaties waarmee de eetlust gestuurd kan worden.BBC 2, 22.00-23.00u.

Ice dream. Er bestaat wereldwijd een schrijnend tekort aan drinkwater. Een oplossing daarvoor zou het gebruik van poolijs kunnen zijn: jaarlijks smelt het equivalent van de drinkwaterconsumptie van de hele wereldbevolking in het warme zoute water van de oceaan weg. De Franse ingenieur Georges Mougin pleit al 40 jaar voor een revolutionair plan: het verslepen van ijsbergen van de poolgebieden naar dorre regio’s die met watersnood kampen. Canvas, 22.05-23.00u.

Palestro, Algérie. Op 18 mei 1956 lopen twintig Franse soldaten in een hinderlaag van het FLN, de bevrijdingsbeweging van Algerije. Als hun verminkte lijken worden gevonden gaat er een golf van ontzetting door Frankrijk, dat vervolgens alle remmen losgooit bij de bestrijding van de opstandelingen. Martelingen, standrechtelijke executies, het ontruimen van hele dorpen: een scala aan wreedheden wordt losgelaten op de bevolking. Deze documentaire is gebaseerd op L’embuscade de Palestro, het gezaghebbende boek van historica Raphaëlle Branche uit 2010.Arte, 22.05-23.30u.