Tweede Kamer overweegt parlementair onderzoek naar misbruik in RK Kerk

Een parlementair onderzoek naar het kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk lijkt onafwendbaar. Aanleiding is het nieuws, zaterdag in NRC Weekend, over de castratie van één en mogelijk meer minderjarige internaatsjongens binnen de Kerk. Daar kwam gisteren de onthulling bij van Dagblad De Limburger dat in de jaren vijftig minderjarige jongens zonder toestemming van ouders gecastreerd zijn in psychiatrische inrichtingen in Noord-Brabant en Limburg.

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een hoorzitting met Wim Deetman, de voorzitter van de commissie die in opdracht van de Kerk onderzoek deed. Deze krant berichtte dat Deetman de castratiemelding niet uitzocht. De commissie maakte er ook geen melding van in haar eindrapport. Ook gevoelige informatie over een prominent katholiek politicus, de latere premier Vic Marijnen, bleef buiten het eindrapport.

De Kamer discussieert al bijna twee jaar over de vraag of het parlement zelf onderzoek moet doen. Eerder gebeurde dat in Ierland en België. Coalitiepartijen VVD en CDA blokkeerden zo’n onderzoek, samen met gedoogpartner PVV.

Inmiddels is ook de coalitie verontrust. Kamerlid Van Toorenburg (CDA) sluit „geen enkel aanvullend onderzoek” uit. Kamerlid Van der Steur (VVD) zegt dat met de nieuwe informatie „de vraag actueel wordt of de commissie-Deetman haar werk wel goed en objectief heeft gedaan”. NRC