TNT Express gaat akkoord met overnamebod van UPS

Amerikaanse pakjesbezorger UPS koopt concurrent TNT Express voor recordbedrag van 5,2 miljard euro

Rotterdam. Pakjesbezorger TNT gaat akkoord met een overnamebod dat is uitgebracht door het Amerikaanse UPS. ’s Werelds grootste pakketdienst (jaaromzet: 40,3 miljard euro) is bereid om 5,2 miljard euro te betalen voor TNT (jaaromzet: 7,2 miljard euro). Dat komt neer op 9,50 euro per aandeel.

De overname van de kleinste van de vier wereldwijde pakketdiensten zou UPS tot marktleider in Europa maken. De gecombineerde groep zal jaarlijks meer dan 45 miljard euro omzetten, waarvan ongeveer 36 procent buiten de VS. Niet bekend is of TNT ook gesprekken heeft gevoerd met branchegenoot FedEx (jaaromzet: 29,9 miljard euro). Sinds de splitsing van PostNL gaan er geruchten over een overname van TNT.

De vakbonden zijn bang voor banenverlies. Het Amerikaanse UPS (400.000) zegt dat het de rechten van de 77.000 werknemers van TNT Express zal ‘respecteren’. De vakbonden willen duidelijke afspraken.

Het Europese hoofdkantoor van de nieuwe combinatie komt in Brussel, de Europese basis van UPS. Wel is afgesproken dat Hoofddorp, waar het hoofdkantoor van TNT is gevestigd, een speciale rol krijgt als het gaat om marketing, verkoop en operaties.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Concurrent Deutsche Post verwacht dat die, vanwege de omvang, „ernstige bedenkingen” zullen hebben . nrc