Syrische situatie is ‘onacceptabel’, zegt Ban Ki-moon

Ban Ki-moon vandaag in Bogor, Indonesië. Foto AP

De internationale gemeenschap moet met één stem spreken en leden van de VN-Veiligheidsraad moeten eenheid uitstralen. Dat zei Ban Ki-moon vandaag.

Het doel van de Verenigde Naties was het geweld in Syrië te stoppen en een politieke dialoog te starten, vertelde hij zijn toehoorders op een bijeenkomst in Bogor, Indonesië. Volgens Ban Ki-moon is de situatie een van de meest cruciale kwesties op dit moment en is kan er “geen tijd worden verspild”. Ban Ki-moon:

“Ieder uur vertraging betekent meer en meer doden.”

De speciaal VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, ging onlangs met die missie naar Assad om met hem te praten. Na twee gesprekrondes liet hij toen weten dat het lastig wordt om een eind te maken aan het geweld. Ondertussen liggen in de internationale gemeenschap Rusland en China dwars: zij blokkeerden een VN-resolutie die op moest roepen tot het aftreden van Assad.

Gisteren kwam het in Damascus tot de hevigste gevechten sinds het begin van de opstand, ongeveer een jaar geleden. De troepen van Assad vochten met het Vrije Syrische leger. Volgens de oppositie kostte dat tachtig mensen het leven. De afgelopen twaalf maanden kwamen in totaal naar schatting 8.000 mensen om door het Syrische geweld.