Syrische leger herwint stad Deir al-Zor op rebellen

Rookwolken boven de stad Homs. In Deir al-Zor trokken de opstandelingen zich snel terug na een inval van het Syrische leger uit angst voor een totale verwoesting zoals in Homs. Foto AP / Syria Media Center

Het Syrische leger heeft zich vandaag met behulp van tanks toegang verschaft tot de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië. De overheidstroepen grepen, eenmaal binnen de stadsmuren, na wat kleine gevechten snel de controle over de stad die enkele dagen in handen was geweest van de rebellen.

Dat hebben tegenstanders van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad gezegd tegen persbureau AP.

Een activist in Syrië vertelde AP dat tanks en legertroepen de stad vandaag van vier zijden binnenvielen. De rebellen zouden na een kort vuurgevecht dekking hebben gezocht in huizen en gebouwen, uit angst dat langdurige gevechten de stad volledig zouden verwoesten. Zoals dat bijvoorbeeld bij de stad Homs gebeurde.

Rami Abdul-Rahman, van de in Groot-Brittannië gevestigde organisatie Syrian Observatory for Human Rights, zei eerder dat de rebellen weinig tegenstand ondervonden toen zij Deir al-Zor een paar dagen geleden innamen.

De laatste drie dagen zouden troepen van Assad echter de schuilplaatsen van de strijders in de wijk Omal hebben aangevallen en ten minste 25 strijders hebben gedood.

In de gevechten van vandaag zou niemand zijn gedood. Gisteren vonden in Damascus de hevigste gevechten plaats sinds het begin van de opstand een jaar geleden. Volgens de VN zijn er sindsdien al meer dan 8.000 doden gevallen.