Superheld redt de wereld vanaf Mars en bezorgt Disney recordflop

Een van ‘s werelds grootste filmproducenten gaat waarschijnlijk voor 200 miljoen dollar de boot in met haar nieuwste paradepaardje. Disney pakte uit met sciencefictionfilm John Carter, en maakte hiermee een wereldflop.

John Carter, een militair uit de Amerikaanse burgeroorlog die naar Mars reist in een poging onze wereld te redden, kostte Disney 250 miljoen dollar aan productiekosten, en het bedrijf spendeerde daarnaast voor tientallen miljoenen aan advertenties. De opbrengsten blijven tot nu toe steken op 184 miljoen dollar.

Het uitblijvende succes levert Disney naar verwachting een verlies op van in totaal 200 miljoen dollar (zo’n 150 miljoen euro). Dat maakt John Carter tot de grootste flop ooit. Het record staat nu op een verlies van 147 miljoen dollar, na inflatiecorrectie, voor de piratenfilm Cutthroat Island uit 1995. Met het verloren bedrag had Disney best iets leuks kunnen doen: van dat bedrag is in 1997 de u vast niet onbekende dramafilmTitanic geproduceerd.

Disney bereidde zich er na negatieve reacties al op voor dat John Carter, die sinds deze maand wereldwijd in de bioscopen draait, geld zou gaan kosten. Het rekende op een verlies van honderd tot 150 miljoen dollar, maar niet op een recordbedrag.