Rente op Spaanse obligaties gedaald - ‘vertrouwen in Spaanse economie groeit’

De rente die Spanje kwijt is voor de financiering van schulden is flink gedaald. Bij een veiling van kortlopende obligaties wist de Spaanse overheid 3,59 miljard euro aan eenjarige schuldpapieren weg te zetten tegen een rente van 1,42 procent.

In een soortgelijke veiling op 14 februari was het land nog 1,89 procent kwijt. Voor een tweede veiling van 1,45 miljard euro aan obligaties met een looptijd van achttien maanden moet het land 1,71 procent rente betalen, meldt persbureau AP vandaag. Eerder was dat 2,31 procent. Bovendien was er veel vraag naar de schuldpapieren.

De leenkosten waren het laatste jaar flink gestegen door die vrees dat het met schulden beladen land, net als Griekenland, hulp nodig zou hebben vanuit de Europese Unie.

Volgens Melle Garschagen, economieredacteur voor NRC Handelsblad, zijn er drie redenen te noemen voor de sterk gedaalde rente. Met name ten opzichte van eind 2011 is deze extreem veel lager geworden:

“Er bestaat vanuit investeerders een groeiend vertrouwen in de zelfredzaamheid van de Spaanse economie, het land heeft waarschijnlijk geen financiële steun nodig vanuit de EU. Spanje is wat dat betreft ook absoluut niet te vergelijken met Griekenland, die die steun al meerdere malen nodig heeft gehad.

Ten tweede is de lage rente een indirect gevolg van een sterk toenemend vertrouwen in de Amerikaanse economie vanuit beleggers. Op het moment dat er relatief veel wordt belegd in aandelen in de VS, is de tegenreactie dat de crisis waar eind vorig jaar sprake van was in noodlijdende Europese landen afneemt.

Als derde is de beslissing van de Europese Centrale Bank om onbeperkt geld te lenen aan banken een reden voor vertrouwen. De ECB geeft met deze beslissing de boodschap af dat de economieën van Europa hoe dan ook overeind gehouden worden.”