Brinkman: ik blijf coalitie volledig steunen

Hero Brinkman tijdens het Kamerdebat van vanmiddag in Den Haag. Screenshot NOS

Diederik Samsom, fractieleider van de PvdA, stelde vanmiddag tijdens het Tweede Kamerdebat dat premier Rutte het ontslag van het kabinet per direct moet indienen na het vertrek van Hero Brinkman. Het kabinet zelf zegt hier niet aan te denken, en kan blijven rekenen op steun van Brinkman.

Volgens Samsom vertrouwen burgers en bedrijven er niet op dat de Nederlandse politiek de huidige crisis terdege kan bestrijden. De regering is volgens de PvdA haar meerderheid kwijt na vandaag.

“Wij willen dat het kabinet per direct opstapt.”

‘Tijd voor voorjaarsschoonmaak in Den Haag’

“Een fiets met een zijwiel met nog eens twee zijwieltjes”, zo noemde SP-fractieleider Emile Roemer het huidige kabinet. Alexander Pechtold, fractieleider van D66 roept eveneens op tot een “voorjaarsschoonmaak” in Den Haag, en steunt de visies van Samsom en Roemer. Ook Jolande Sap van GroenLinks hamert op de “dubbele crisis” waar Nederland in zich bevindt, die niet op te lossen is met dit wankele minderheidskabinet.

‘We weigeren het bijltje erbij neer te gooien’

Het CDA neemt de verantwoordelijkheid op zich om met een minderheidskabinet, een meerderheid in de Kamer te overtuigen met behulp van de bestaande gedoogconstructie. Dat onderstreepte fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA:

“We zijn begonnen aan een minderheidskabinet, en we zullen dat volhouden tijdens de onderhandelingen in het Catshuis. De situatie is er na vandaag niet makkelijker op geworden, maar we weigeren het bijltje erbij neer te gooien.”

Wilders: geen garanties voor geslaagde onderhandelingen

Geert Wilders liet tijdens het debat weten dat er geen garanties bestaan over de uitkomst van de onderhandelingen in het Catshuis die momenteel gaande zijn over te nemen bezuinigingen in Nederland. Wel merkt hij op dat het voornemen nog even sterk bestaat om er, onder zijn voorwaarden, uit te komen:

“We vertegenwoordigen 75 in plaats van 76 zetels, dus we zullen per besluit heel goed moeten overleggen om tot overeenkomsten te komen. Maar we gaan door in het Catshuis.”

Brinkman: dit is het best denkbare kabinet voor Nederland

Tijdens zijn beurt om de Kamer toe te spreken, uitte Brinkman vanavond zijn volledige vertrouwen in het huidige kabinet:

“Ik ga ervan uit dat dit kabinet gezien de prestaties, het beste kabinet is dat we ons nu kunnen wensen. Ik blijf hier mijn volledige steun aan geven. Wat mij betreft moet tijdens de onderhandelingen, net als voorgenomen, alles bespreekbaar zijn.”

Een toelichting van Hero Brinkman, na aankondiging van zijn vertrek vanmiddag:

Rutte: geen reden voor verkiezingen

Direct na de persconferentie van Brinkman vanmiddag riep de oppositie al op tot vertrek van het kabinet-Rutte, zo bleek uit individuele reacties van diverse Kamerleden. Premier Rutte ziet in het vertrek van Brinkman echter totaal geen aanleiding om naar de koningin te gaan, zo liet hij vanmiddag weten. Volgens hem heeft Brinkmans vertrek geen invloed op de gedoogconstructie, en is er absoluut geen aanleiding voor verkiezingen.