Rutte ook zonder Brinkman in PVV overtuigd van steun Kamer

Mark Rutte denkt dat er genoeg mogelijkheiden blijven om meerderheden te vinden in de Kamer voor het beleid van zijn kabinet, ook zonder Brinkman in de PVV-fractie. Foto Screenshot NOS

Premier Rutte is ervan overtuigd dat hij ook in de toekomst belangrijke besluiten door de Tweede Kamer kan loodsen. Dat zei hij vanavond tijdens het debat over het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV kan daardoor niet langer op een meerderheid rekenen.

Politiek redacteur Erik van der Walle van NRC Handelsblad twitterde vanavond:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte gaat niet in op vragen van oppositie over stabiliteit coalitie. ‘Als premier moet ik er vertrouwen in hebben. En dat heb ik.’

Maar dat neemt niet weg dat de vanzelfsprekendheid van het voorbestaan van het kabinet wel iets minder groot is geworden na vanavond, aldus NRC-redacteur Derk Stokmans, die het debat op de voet volgde.

Kabinet kan altijd terugvallen op SGP

Volgens Stokmans zal de oppositie in de toekomst Brinkman waarschijnlijk telkens dwingen kleur te bekennen. Zij zal moties indienen die de voormalige PVV-er misschien wil steunen. Voor Brinkman zal het volgens Stokmans bovendien erg verleidelijk zijn zich als eenmansfractie af en toe te onderscheiden.

De besluitvorming van het minderheidskabinet zal dus complexer worden nu gedoogpartner PVV niet meer genoeg zetels heeft om het kabinet in zijn eentje aan een meerderheid te helpen. Maar Brinkman benadrukte in het debat vanavond dat hij van plan is het kabinet te blijven steunen.

Rutte’s reactie op het vertrek van Brinkman uit de PVV-fractie vandaag:

En zelfs al zou Brinkman zich op bepaalde punten tegen het kabinetsbeleid keren, dan is er vaak nog de SGP om op terug te vallen, benadrukt Stokmans. Zeker op het gebied van de bezuinigingen heeft die partij het kabinet tot nu toe trouw gesteund.

Rutte zal in de toekomst waarschijnlijk vaker een beroep moeten doen op deze christelijke partij. Maar verder verandert het vertrek van Brinkman voorlopig in praktisch opzicht dus niet zo veel. Er blijven waarschijnlijk meerderheden te vinden voor het kabinetsbeleid. Premier Rutte zei daarom:

“Ik dien mij iedere dag opnieuw de vraag te stellen, of ik de overtuiging heb dat de coalitie die ik leid in de Kamer bij concrete voorstellen op steun kan rekenen. Ik heb die vraag altijd met ja beantwoord. Ik beantwoord die vraag ook na vandaag met ja.”

Wel diende D66-leider Pechtold vanavond meteen een motie in tegen het Meldpunt voor Oost-Europeanen. Brinkman stapte onder meer vanwege zijn weerzin tegen dit meldpunt uit de PVV. Volgens Stokmans kon hij dus met goed fatsoen alleen maar zijn steun voor die motie uitspreken. Dat deed Brinkman dan ook.

Rutte blijft vertrouwen op wisselende meerderheden

Rutte’s vertrouwen op genoeg steun voor zijn beleid in de Kamer is vooral gebaseerd op het feit dat het hem de afgelopen jaren ook steeds is gelukt wisselende meerderheden te realiseren op cruciale dossiers. Dat zei hij vanavond in het debat.

Zo steunde de PvdA de totstandkoming van het pensioenakkoord en kwam er dankzij D66, GroenLinks en de ChristenUnie de politietrainingsmissie naar Kunduz. De PVV steunde het kabinet op die punten niet.

De oppositie bleek niet overtuigd. “We zien wel wat er gebeurt”, vatte de nieuwe fractieleider van de PvdA, Diederik Samsom, het antwoord van de premier samen.

Rutte: Nederland zit nu niet op verkiezingen te wachten

Rutte zei echter dat de samenwerking tussen VVD, CDA en PVV relevanter is dan ooit. Hij zei:

“Nederland wordt geconfronteerd met een zeer stevige economische tegenwind. Ik ben zeer gemotiveerd om ervoor te zorgen om met de samenwerking van deze drie partijen onze verantwoordelijkheid te kunnen nemen om Nederland door een moeilijke fase te loodsen.”

Volgens NRC-redacteur Van der Walle is Rutte dan ook zeer gemotiveerd door te gaan met de huidige coalitie:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Premier in Brinkman-debat ‘zeer gemotiveerd’ om met deze coalitie door te gaan. Ook na vandaag.

Verkiezingen, zoals de oppositiepartijen SP, PvdA en GL bepleiten, wuifde Rutte weg.

“Dat is niet waar Nederland op zit te wachten. Dat is slecht voor Nederland, dat is slecht voor de economie.”