Rusland steunt plan Annan voor missie in Syrië

Rusland zal steun verlenen aan de VN-resolutie die de missie van Kofi Annan mogelijk maakt. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag.

Oud-VN-chef Annan, die namens de VN en Arabische Liga in onderhandeling is met Syrië, stuurt deze week mensen naar Damascus om in overleg te gaan over een mogelijke nieuwe waarnemersmissie in het land. Annan wil de gesprekken voortzetten die hij vorige week met de Syrische regering voerde over beëindiging van het geweld. Hij heeft twee keer een ontmoeting gehad met president Bashar al-Assad en voorstellen gedaan om het bloedvergieten, die nog niet openbaar zijn gemaakt te beëindigen.

Lavrov zei echter dat de Veiligheidsraad Annan’s voorstel niet moet interpreteren als een ultimatum, maar gewoon als een basis voor de afwikkeling van de crisis. Rusland heeft het Syrische regime tot dusver beschermd voor VN-sancties naar aanleiding van het harde optreden van het regime tegen de demonstranten.