In beeld

Rouwen om de schietpartij op joodse school in Toulouse

Frankrijk is sinds gisteren in diepe rouw gedompeld vanwege de schietpartij bij de joodse school Ozar Hatorah in het noordoosten van Toulouse. Daarbij vielen vier doden: een 30-jarige rabbijn, zijn twee kinderen van drie en zes jaar oud, en een derde kind van negen. Een 17-jarige raakte zwaargewond. De schutter ging er op een scooter vandoor. Hij stapte gisterochtend om 8.10 uur voor het schoolgebouw van zijn voertuig en nam direct iedereen - "kinderen en volwassenen" - onder vuur, zei de openbaar aanklager van Toulouse Michel Valet. "Hij achtervolgde de kinderen tot in de school." De schutter gebruikte twee vuurwapens, waarvan één met een zwaar kaliber. Vier dagen eerder werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, twee militairen doodgeschoten door een gehelmde scootterrijder. Een derde militair raakte zwaargewond. Enkele dagen daarvoor kwam ook in Toulouse een militair om bij een schietpartij. Volgens de politie werd bij de beschietingen van de militairen in Montauban en Toulouse hetzelfde wapen gebruikt als bij de aanval op de school. Bij Ozar Hatorah vuurde de schutter volgens de politie in totaal vijftien kogels af.
Een vrouw huilt terwijl ze tegen een zijraam leunt van een wagen in het konvooi dat de kisten van de slachtoffers van de dodelijke schietpartij in Toulouse zal vervoeren na een ceremonie op de joodse school Ozar Hatorah. AFP / Philippe Desmazes
Mensen huilen als het konvooi met de kisten van de vier slachtoffers wegrijdt bij de joodse school Ozar Hatorah na de herdenkingsceremonie eerder vandaag. AFP / Philippe Desmazes
Soldaten bewaken de metro in Toulouse vandaag, een dag na de schietpartij bij de Ozar Hatorah school. AFP / Pascal Pavani
Soldaten en politieagenten controleren een reiziger in de metro van Toulouse. AFP / Pascal Pavani
Leerlingen van de Georges Thibaut school, in Le Port op het eiland La Réunion uit de kust bij het zuiden van Afrika, nemen vandaag een minuut stilte in acht voor de slachtoffers in het Franse Toulouse. AFP / Richard Bouhet
Mensen dragen de kisten van twee slachtoffers weg tijdens de afscheidsceremonie vandaag in Toulouse. De lichamen zullen vanavond naar Israël worden gevlogen om daar te worden begraven. AFP / Philippe Desmazes
De Franse presidentskandidaat Francois Hollande (rechts) groet jongeren als hij de Jean Jaures school verlaat, waar hij vandaag met leerlingen een minuut stilte in acht nam voor de slachtoffers van de schietpartij in Toulouse. AFP / patrick Kovarik
De Franse president Nicola Sarkozy en minister van Onderwijs Luc Chatel nemen op het Francois Couperin College in Parijs een minuut stilte in acht. Reuters / Jacques Brinon
Schoolkinderen wonen een religieuze ceremonie bij op de joodse school Kerem Menahen in Nice en nemen een minuut stilte in acht. Reuters / Eric Gaillard
Een vrouw draagt een bos bloemen met daarop de tekst "Moslims zijn met jullie" na de afscheidsceremonie op de Ozar Hatorah school. AFP / Philippe Desmazes
Een rabbijn loopt over de luchthaven van Toulouse naar het Franse militaire vliegtuig dat de lichamen van de slachtoffers van de schietpartij in Toulouse naar Israël zal brengen. AFP / Remy Gabalda