‘Roestvlekken van melkbussen’

Leo en Resi Sijben van Bed & Breakfast De Melkfabriek in de vroegere melkfabriek Sint-Barbara in Eckelrade.

Was: melkfabriek Sint-Barbara in Eckelrade.

Is: Bed & Breakfast De Melkfabriek, woonhuis, praktijkruimte arts. Nog in voorbereiding: galerie, welnessruimte.

Leo Sijben: „We waren op huizenjacht in 1998. De prijzen waren hoog. Onze eisen ook: ruimte voor onze vier kinderen en onze eigen activiteiten. Dit pand stond al sinds 1970 leeg. Het had een inhoud van vierduizend kubieke meter.”

Resi: „Veel van de mensen die hier voor de eerste keer kwamen kijken na onze aankoop, bleven opvallend stil. We hebben het rustig aan gedaan met verbouwen. De eerste winter zaten we met slaapzakken in de kamer om het warm te krijgen.”

Leo: „Die dachten: waar beginnen ze aan? Bij de eerste bui liep het water ook al langs de muren.”

Resi: „We hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de oude functie. Voor vloerverwarming in de huiskamer hadden de originele vloertegels eruit gemoeten. Dat wilden we niet. Er zijn nu nog wel mensen die denken dat we ze nog gaan vervangen. Sommige tegels zijn versleten. Op andere zitten de roestvlekken van de melkbussen die erop hebben gestaan.”

Leo: „De namen van de kamers van de Bed & Breakfast herinneren nog aan hun oude functies: de Kluis, de Boterkamer, de Koelcel. Mensen zijn heel geïnteresseerd in de geschiedenis die aan dit pand kleeft. Ze kiezen ook speciaal voor deze plek. Slapen in een boerderij kan op veel plaatsen, in een oude fabriek bijna nergens.”

Resi: „De Bed & Breakfast hebben we speciaal De Melkfabriek genoemd. Mijn galerie gaat Sint-Barbara heten. Het beeld van die beschermheilige vind je ook nog in de voorgevel.”