Rebel tussen de olijfbomen

A portrait of a Free Syrian Army rebel mounted of his steed in Al-Shatouria village near to the Turkish border in northwestern Syria, on March 16, 2012, a year after a revolt against President Bashar al-Assad's regime erupted.TOPSHOTS AFP PHOTO/GIOGOS MOUTAFIS AFP

Een rebel van het Vrije Syrische Leger poseert te paard in het noordwesten van Syrië vlakbij de grens met Turkije. Tussen de olijfbomen, zijn AK-47 machinegeweer strijdbaar opgeheven.

De foto werd afgelopen vrijdag genomen, een jaar nadat de opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad begon. Voor de lens van cameraploegen van over de hele wereld vierden Syriërs rond de Turkse grens dit weekend feest.

Toch valt er eigenlijk weinig te vieren voor de rebellen in dit gebied. Ze werden de afgelopen weken door het leger van Assad verdreven uit de provincie. De dorpen zijn er leeg, beschrijft de Nederlandse fotograaf Robert Goddyn. Vrouwen en kinderen zijn gevlucht, de mannen vechten in het Vrije Syrische Leger.

De opstand heeft hier geen structuur en nauwelijks wapens. Kogels kosten 4 dollar per stuk en wapens worden nauwelijks geleverd. De rebellen hebben oude geweren. Een enkeling heeft een raket om vanaf de schouder af te vuren.