Politie zoekt bij neonazi's en moslimextremisten

De getatoeëerde man die getuigen van de aanslagen zagen, zou lijken op een neonazistische ex-militair.

De Franse politie volgt „twee belangrijke sporen” bij haar zoektocht naar de dader van de schietpartij op een joodse school in Toulouse, gisteren. Eén spoor is „moslimextremistisch” en het andere „ultrarechts”.

Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant is voorzichtig: „geen van de sporen verdient de voorkeur.” Franse media werken tot dusver vooral het extreemrechtse spoor uit.

Autoriteiten en media leggen een verband tussen het incident in Toulouse gisteren, en twee aanslagen op Franse parachutisten in dezelfde regio, eerder deze maand. Daarbij kwamen drie militairen om het leven. Drie keer was de vermoedelijke dader een man die reed op een scooter.

Niet alleen werden na de drie incidenten kogels gevonden van hetzelfde kaliber (11.43 mm), maar steeds reed de dader op dezelfde scooter van het type Yamaha T-MAX 500cc. Het nummerbord staat volgens weekblad Le Point op videobeelden van camera’s van de gemeente Montauban, waar op 15 maart drie parachutisten onder vuur werden genomen.

In Montauban is het 17e Régiment de Génie Parachutiste (RGP) gevestigd, waarvan de gedode militairen deel uitmaakten. Volgens Le Point onderzoekt de recherche de betrokkenheid van drie oud-militairen van hetzelfde regiment. In 2008 kwam het 17e RGP in het nieuws omdat enkele soldaten neonazistische sympathieën koesterden. De krant Le Canard enchaîné publiceerde een foto uit 2004, waarop drie leden van het regiment de Hitlergroet brachten en een vlag met een hakenkruis vasthielden.

Hun uiterlijk komt overeen met de signalementen van de daders van de aanslagen deze maand: gespierd en zwaar getatoeëerd, ook in het gezicht. Na een onderzoek van de legerleiding nam één van de parachutisten in 2008 ontslag. De twee andere militairen werden uit het leger gezet.

Voor de ‘neonazi’-these pleit dat de slachtoffers van alle schietpartijen tot minderheden behoorden. De school in Toulouse is een joodse school, de omgekomen militairen in Montauban waren van Noord-Afrikaanse afkomst. En één gewonde militair is van Caraïbische origine.

Niet zeker is of het steeds dezelfde dader was. Wel valt op dat de schutter steevast professioneel te werk ging. Hij schoot gericht op zijn slachtoffers, van een afstand van zo’n 10 meter. Dit wijst op een schietopleiding, mogelijk van het leger.

Guéant zei dat getuigen op de jas van de man een kleine camera hadden gezien, ter hoogte van zijn borst. Dit type cameraatjes is te koop op internet, onder meer voor hobbyparachutisten, maar wordt ook gebruikt door parachutisten van het leger.

Toch blijft de politie ook speuren in kringen van moslim-extremisten. De redenering zou volgens Le Point zijn: iemand wilde wraak nemen voor het ‘verraad’ van Franse moslimmilitairen in Afghanistan (waar het 17e RGP heeft gediend). Daarnaast zou hij Joden hebben willen straffen in verband met het Israëlisch-Palestijnse conflict.