Pakistan wil af van Amerikaanse drones

Een Amerikaanse drone op een vliegveld in Kandahar, Afghanistan. Foto Reuters / Massoud Hossaini

Een Pakistaanse parlementscommissie wil dat er een einde komt aan luchtaanvallen met onbemande vliegtuigen in Pakistan. Dat heeft de commissie bij aanvang van een debat in het Pakistaanse parlement over de betrekkingen met de Verenigde Staten laten weten.

Ook zou de regering excuses moeten eisen voor een NAVO-aanval in Afghanistan waarbij 24 Pakistaanse militairen om het leven kwamen. De vergissingaanval in november zorgde ervoor dat de betrekkingen tussen de twee landen een dieptepunt bereikt. De Amerikaanse luchtaanvallen op Pakistaans grondgebied zijn de regering in Islamabad een doorn in het oog, meldt persbureau AP.

De huidige Amerikaanse regering gebruikt veelvuldig onbemande vliegtuigjes – zogeheten drones – om vermeende terroristen te doden. Niet alleen in Pakistan, maar ook in Jemen, Somalië en Afghanistan. President Barack Obama heeft eerder gezegd dat het gebruik van drones een “essentieel” onderdeel is in de strijd tegen leiders van Al-Qaeda. Hij zei dit alleen “heel doelgericht” gebeurt tegen mensen op een lijst van actieve terroristen. Critici wijzen er op dat ook onschuldige burgers omkomen bij de aanvallen. Bovendien is de schuld van de terreurverdachten niet bewezen.