Over de haag

Lodewijk en Camiel...

Na het CDA heeft ook de PvdA zijn eigen ‘Camiel Eurlings’: een kroonprins die keer op keer de vraag moet beantwoorden of hij beschikbaar is als partijleider. Gisteren in het tv-programma De Wereld Draait Door mocht de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zich weer verantwoorden. Nee, hij is „niet van plan op te gaan voor het lijsttrekkerschap van de PvdA”. Hij volgt die berichtgeving „licht gegeneerd”. Maar net als bij Eurlings bleef ook bij Asscher een keiharde ontkenning uit. In de zomer van 2013 gaat Asscher nadenken wat hij na deze termijn als wethouder wil gaan doen: „Je moet nooit nooit zeggen.” Kortom, het speculeren kan voorlopig doorgaan.

...maar eerst Diederik

Bij de PvdA-fractie wordt niet gespeculeerd. Alle aandacht gaat nu uit naar de nieuwe man, die vanochtend zijn eerste fractievergadering leidde. Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) in een tweet: „Nieuwe fractievoorzitter Diederik Samsom met staande ovatie ontvangen in fractiekamer door medewerkers & fractie. Mooi moment, goed begin!” De nieuwe leider had ook nog eens „een ongelooflijk inspirerende speech”, twittert haar partijgenoot Jeroen Recourt. „Alle medewerkers aanwezig. Top.”

Nuttig huiswerk

Nuttig huiswerk voor Kamerleden die straks in de parlementaire enquêtecommissie voor de woningcorporaties willen plaatsnemen. Volgende week worden de archieven geopend van de commissies die zich bezighielden met de bouwsubsidies (1986-1988) en de mislukte invoering van een nieuw paspoort (1988). In perscentrum Nieuwspoort vertellen betrokken politici over hoe ze tot hun eindoordeel kwamen. Ook nuttig voor minister Spies (CDA, Binnenlandse Zaken), want beide enquêtes leidden tot het aftreden van de verantwoordelijke bewindslieden. Oppassen dus, voor Spies.

Kansloos na de politiek

Na een loopbaan in de politiek met een vet contract het bedrijfsleven in? Vergeet het maar. Dat zit er niet meer in. Vroeger misschien nog wel – denk aan bijvoorbeeld Gerrit Zalm en Joop Wijn die naar ABN Amro gingen – maar in 2010 is de klad erin gekomen. De Universiteit Leiden onderzocht van de 57 Kamerleden die in dat jaar het parlement verlieten, waar ze terechtkwamen. Conclusie: slechts vier belandden in het bedrijfsleven. Of nog minder? Bij drie van hen „ging het om terugkeer naar het zelfstandig ondernemerschap, dat al voor het Kamerlidmaatschap werd uitgeoefend”. Vraag blijft: wie is de ene gelukkige?

En dan de zeepaardjes

Veelgehoorde klacht op ministeries: waarom worden hun antwoorden op Kamervragen vaak niet gelezen? Terwijl ambtenaren toch zó veel tot op de bodem uitzoeken. Zo mochten de ambtenaren van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aan de slag met vragen van de Partij voor de Dieren over 2.578 onderschepte dode zeepaardjes op Schiphol. Of de minister inzicht kan geven in de inbeslagnames van diersoorten? Zeker: in 2011 nam de marechaussee 550 dode dieren, planten en levende dieren in beslag. En: „De categorie ‘levende dieren en planten’ bestaat vooral uit planten.” Waarvan akte.