Optimisme is de golfslag van het Amerikaanse leven

Rapper Maya Arulpragasam schommelt op het dak van het Ohm Building in New York, een foto van Ryan McGinley voor New York Times Magazine. Het is een van de foto’s die is te zien in fotomuseum FOAM in Amsterdam. Komende vrijdag, 22 maart, opent hier een tentoonstelling met fotografie die de afgelopen jaren in het magazine van The New York Times is verschenen. Zie ook: www.foam.org.

Zoals Fransen hun wortels hebben op het land, ook al wonen de meesten in de stad, zo rijdt iedere Amerikaan in gedachten met z’n pick-up truckje de heuvels in, de horizon tegemoet, bedacht op overstekend wild.

Het verschil tussen rechts en links bij Amerikanen zit ’m niet in het voertuig, maar in de vraag of er een geweer in ligt. Conservatieven zweren bij het ‘recht wapens te dragen’ uit het Tweede Amendement op de Grondwet. ‘Liberals’ vinden dat een te letterlijke uitleg van de oertekst.

De gehechtheid aan de Grondwet en twee balspelen houden Amerikanen bij elkaar. Verder drinken conservatieven en niet-conservatieven niet dezelfde koffie, wonen zij in verschillende wijken, luisteren en kijken zij naar verschillende zenders en zij hebben een volstrekt andere president die toevallig dezelfde naam draagt.

Speels Amerika woont in New York, Washington DC, Boston, Seattle, San Francisco. Maar ook in Boulder (Colorado), Berkeley (California) en Missoula (Montana) wonen mensen die niets begrijpen van Rick Santorum en niets willen weten van Mitt Romney.

De steden met de grootste banengroei vorig jaar waren Austin (Texas) en San José (California) – waar high tech en high finance bloeien, met alle broodjes-, advocaten- en coffee shops van dien. Optimisme is de golfslag van het Amerikaanse leven. Daarin verschillen de twee Amerika’s niet van elkaar.

De grootste vrijheid die het land biedt, is het recht geen kennis van elkaar te nemen – een recht dat in Nederland bijna niet meer bestaat, zoals het hier bijna nergens meer echt donker wordt. In de Verenigde Staten heb ik nog hele sterrehemels gezien.

Ondanks alle kwettermedia en langs elkaar kakelende oude zenders kun je van Manhattan tot Missouri, van Los Angeles tot New England tot op grote hoogte je gang gaan. Een leerlingvolgsysteem? Scheefwonen? Kind-gebonden budget? Reken er niet op. Dat vindt ook niet-conservatief Amerika erg ver gaan.

Die tomeloze vrijheid om hoog te vliegen, te springen en failliet te gaan – daar zou rechts Europa haast links van worden. Alleen leven en dood, dat is menens en moeilijk, daar is vrijheid een probleem.

Op pagina 2/3: De Amerikaanse schoon- vader van Menno de Galan: vijftig jaar bij de baas, vijftig jaar getrouwd en trouw katholiek.

    • Marc Chavannes