Rutte: vertrek Brinkman geen invloed - oppositie wil nieuwe verkiezingen

Foto AFP / Georges Gobet Rutte: we zijn een minderheidskabinet, daar verandert niets aan. Foto AFP / Georges Gobet

Premier Rutte ziet in het vertrek van PVV-Kamerlid Hero Brinkman geen aanleiding om naar de koningin te gaan, zoals de oppositie wil. Volgen hem heeft Brinkmans vertrek geen invloed op de gedoogconstructie. De oppositie roept op tot nieuwe verkiezingen nu het kabinet zijn Kamermeerderheid kwijt is.

Rutte: geen invloed op kabinet

Premier Rutte in een eerste reactie:

“Dit is voor de PVV een grote gebeurtenis, maar het heeft voor de samenwerking in de coalitie geen gevolgen. Dit is een minderheidskabinet met 52 zetels in de Tweede Kamer. [...] Het land bevindt zich in een zeer ernstige crisis. Daar is het kabinet nu volop mee bezig. Het zou buitengewoon onverantwoordelijk zijn om nu na te denken over verkiezingen.”

De Tweede Kamer houdt vandaag rond 17.15 uur nog een debat met Rutte over het vertrek van Brinkman. Een verzoek hiertoe van PvdA-fractieleider Diederik Samsom werd Kamerbreed gesteund.

Van Haersma Buma: beslissing raakt aan de steun van onze coalitie

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van coalitiepartner CDA wil een coalitieberaad nu de gedoogcoalitie zijn meerderheid kwijt is geraakt.

“We moeten op zeer korte termijn met met de coalitiepartners praten over deze ontwikkeling, want deze beslissing raakt aan de steun van onze coalitie. We moeten eerst weten wat die steun nog is.”

Wilders: zie geen enkele reden om niet door te gaan met deze coalitie

PVV-leider Geert Wilders:

“Ik heb de heer Brinkman horen zeggen dat hij het kabinet blijft steunen. Ik zie dan ook geen enkele reden om niet toch door te gaan met deze coalitie. We zullen nu moeten gaan zien of we daar met alle partijen uit komen. Wat mij betreft gebeurt dat zeker.

Dit is wel degelijk een zeer vervelende en pijnlijke dag voor de PVV. Dit is iets wat je nooit wil zien. We hebben ons als partij altijd democratisch opgesteld. Dan is het enorm jammer om een lid kwijt te raken. Wij zijn er met 23 man van overtuigd dat we met heel veel kracht doorgaan om te zorgen voor een goed beleid voor dit land. Ik zie het vertrek van Brinkman niet als een persoonlijke nederlaag. Het is als partij niet gelukt om de boel bij elkaar te houden, dus een tegenslag is het zeker maar we gaan met veel energie door.”

Blok: minderheidskabinet moet altijd voor elke wet knokken

VVD-fractievoorzitter Stef Blok:

“Nederland heeft behoefte aan een kabinet dat doorpakt. Een minderheidskabinet moet altijd van wet tot wet knokken voor de meerderheid. Brinkman heeft aangegeven het kabinet te steunen en dat is voor mij een belangrijk signaal.”

Roemer: dit betekent maar één ding en dat is nieuwe verkiezingen

SP-leider Emile Roemer zegt tegenover de camera’s van RTL:

“Dit betekent dat Rutte zijn meerderheid gewoon kwijt is. Dit is een doodlopende weg voor hem, dit kabinet is vleugellam. Rutte kan maar één ding doen en dat is zijn conclusies trekken. Dat betekent nieuwe verkiezingen. Hij onderhandelt met partijen die samen geen meerderheid hebben, dus wat er uit komt moet hij voorleggen aan Hero Brinkman en aan de SGP. Dat is geen basis, Rutte kan maar één ding doen en dat is dit voorleggen aan het Nederlandse volk.”

Samsom: onderhandelingen in Catshuis stellen niets meer voor

Ook PvdA-leider Diederik Samsom pleit voor nieuwe verkiezingen:

“Er is wel iets gebeurd. De onderhandelingen in het Catshuis zullen niet veel meer voorstellen. Rutte zal z’n conclusie moeten trekken: hij moet naar de koningin, er moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Er zijn grote maatregelen nodig om dit land uit de crisis te krijgen. Daarvoor is een regering nodig met draagvlak, die is er niet meer. Rutte onderhandelt nog voor 75 zetels, dat is geen meerderheid. Op deze manier kun je niet regeren.

Voor het gedoogakkoord is er daarnaast formeel geen meerderheid meer. In de Nederlandse democratie is er een meerderheid nodig voor een kabinet. Die heeft Rutte niet meer. Rutte moet zo snel mogelijk naar de koningin, want Nederland moet geen dag langer in deze onzekerheid bestaan over deze situatie.” - Samsom

Sap: één oplossing: verkiezingen

GroenLinks-leider Jolande Sap:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Kabinet Kamermeerderheid met vertrek #Brinkman kwijt. Lekker na tik #CPB. Toekomst NL op het spel. Er is maar een oplossing: verkiezingen
Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Lot Nederland afhankelijk van #Brinkman en #VanderStaaij. O horror!

Pechtold: kabinet nóg instabieler geworden

D66-leider Alexander Pechtold:

“Een minderheidskabinet met een gedogende Brinkman lijkt mij een hachelijk avontuur. Het kabinet is zojuist nog instabieler geworden. We hebben al heel lang een instabiele regering, Rutte heeft daar met Verhagen bewust voor gekozen bij het vormen van deze coalitie. Dit is niet mijn kabinet, maar dat is het nooit geweest.

Je moet je afvragen of het nu lukt om tot 2015 door te gaan. De eenheid is nu nog verder te zoeken door het gesteggel over de polenwebsite, daar bekritiseert de hele wereld ons over. Nederland heeft een instabiele regering die er niet toe in staat is om als eenheid te opereren.”

    • Marije Willems