OM seponeert meineedzaak tegen Bertus Hendriks

Wilders tijdens een fotosessie vorig jaar in de Tweede Kamer. Foto: NRC Handelsblad / Merlin Daleman.

Bertus Hendriks wordt niet vervolgd voor meineed tijdens het proces-Wilders vorig jaar. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen Hendriks geseponeerd, zo meldt de NOS, omdat van meineed niets is gebleken.

De Midden-Oostendeskundige, tevens getuige in het proces-Wilders, heeft volgens de PVV-leider gelogen over het beruchte etentje bij hem thuis.

Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz beschuldigde Hendriks van meineed en wraakte de rechtbank in april van vorig jaar omdat die geen onderzoek naar de beschuldiging wilde instellen. Volgens Moszkowicz had Hendriks, de gastheer van het beruchte etentje waarbij getuige-deskundige Hans Jansen en raadsheer Tom Schalken aanwezig waren, zichzelf tegengesproken over de aanleiding om Jansen uit te nodigen voor het diner.

De rechters oordeelden dat er geen sprake was van liegen, waarna Wilders besloot om aangifte tegen Hendriks te doen.

Onze juridisch redacteur Folkert Jensma meldde na de wraking van Moszkowicz in april al dat justitie waarschijnlijk niet tot vervolging van Hendriks zou overgaan. Hij wees toen op een eerder geval tijdens het proces, toen Wilders bij de politie aangifte deed tegen Schalken wegens beïnvloeding van getuige Hans Jansen. Ook benadrukte Jensma dat meineed een zware beschuldiging is:

“Bij meineed moet er sprake zijn van met opzet liegen tijdens een verhoor onder ede. Het lijkt buitengewoon onwaarschijnlijk dat Hendriks dat heeft gedaan. Bovendien is het heel moeilijk te bewijzen.”