Obama zet zich in voor vrij internet in Iran - Teheran krijgt ‘Nationale Internet’

Iranian women use computers at an Internet cafe in central Tehran, Iran, Monday, Feb. 13, 2012. Many Iranian web users say their access to foreign email services such as Gmail, Yahoo mail and Hotmail appears to have been restored after a four day outage. (AP Photo/Vahid Salemi) Iraanse vrouwen gebruiken computers in een internetcafé in Teheran, de hoofdstad van Iran. Veel Iraanse internetters zeggen dat ze geen toegang krijgen tot buitenlandse diensten als Gmail, Yahoo en Hotmail. Foto AP / Vahid Salemi

Obama wil zich sterker inzetten voor het vrije internet in Iran. De Amerikaanse president beschuldigt Iran ervan een ‘elektronisch gordijn’ te hebben opgetrokken. Burgers hebben er geen toegang tot vrije informatie, zegt de president.

De Verenigde Staten zullen het makkelijker gaan maken voor Amerikaanse bedrijven om software Iran in te krijgen. Met die software moeten Iraniërs makkelijker van internet gebruik kunnen maken, zei Obama vandaag volgens persbureau Reuters in een videobericht aan het Iraanse volk.

Obama meent dat Iran een ‘elektronisch gordijn’ heeft opgetrokken om een vrije uitwisseling van ideeën en informatie tegen te houden. Hij roept de Iraanse regering op te stoppen met het blokkeren van informatie voor burgers, en voor het respecteren van hun universele rechten.

Tegelijkertijd gaf Obama aan dat er geen reden is voor een verdeling tussen de Verenigde Staten en Iran. Obama zei dat hij wil dat Iraniërs weten dat Amerika de dialoog zoekt om hun visie en wensen te horen. De president gaf de videotoespraak ter gelegenheid van het Iraanse nieuwjaar.

De opmerkingen van Obama komen tijdens verhoogde spanningen tussen Iran en de VS rond het nucleaire programma van Iran. Obama zei dat als Iraanse regering een “verantwoordelijk pad” volgt, het welkom is in de internationale gemeenschap terug te keren. Iran houdt vol dat het nucleaire programma vreedzaam van aard is en dat het niet bezig is kernwapens te ontwikkelen.

Eerste fase van ‘Nationale Internet’ in Iran

Vorige maand schreef onze correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, over de internetrepressie in het land.

“De machthebbers krijgen steeds meer greep op wat er wordt bekeken, ge-upload en gediscussieerd op internet. Na een langzame start boeken ze succes na succes, zeggen Iraanse internetgebruikers, en de toekomstplannen voor nog meer censuur zijn ambitieus.”

Er heeft een verandering plaatsgehad, zegt de prominente Iraanse blogger Maysam, die zijn achternaam niet wil noemen uit angst voor de cyberpolitie. De autoriteiten winnen de strijd om internet.

Want over een paar maanden wordt de eerste fase van het ‘Nationale Internet’ in gebruik genomen, vergelijkbaar met een intranet op een kantoor. De nieuwe controle over de speciale software die het gebruikers toestond om de regeringsfilters te omzeilen, is daar een voorbode van, vrezen velen. De verwachting is dat veel populaire websites straks helemaal niet meer te bezoeken zijn.

Het nationale internet is bittere noodzaak, zeggen de autoriteiten. Het zal volgens hen voorkomen dat westerse vijanden Iraanse burgers bespioneren. De campagne tegen internet valt samen met spanningen over mysterieuze explosies, moordaanslagen en geheimzinnige computervirussen gericht tegen Irans nucleaire programma.”