Noord-Korea laat Atoomagentschap binnen

Noord-Korea heeft het Internationale Atoomagentschap (IAEA) uitgenodigd om voor het eerst in drie jaar weer inspecties van zijn nucleaire faciliteiten uit te voeren. Dit heeft het IAEA vanmorgen in Wenen bekendgemaakt.

De Verenigde Staten hebben de aankondiging verwelkomd maar spraken opnieuw hun zorg uit over plannen van Noord-Korea om binnenkort een raket te lanceren, om een satelliet in de ruimte te brengen.

De voornaamste Noord-Koreaanse chef-onderhandelaar Ri Yong-ho, zei vanmorgen op zijn beurt dat de toelating van inspecteurs deel uitmaakt van een vorige maand bereikt akkoord met de Verenigde Staten. In ruil voor de inspecties en voor de opschorting van kernproeven en testvluchten voor lange-afstandsraketten zegden de Amerikanen voedselleveranties toe. Delen van Noord-Korea kampen al jaren met ernstige voedseltekorten.

Noord-Korea zaaide echter eind vorige week twijfel over zijn naleving van het akkoord met zijn aankondiging over de lancering van de satelliet. Woordvoerders in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang onderstrepen dat het hierbij niet om een lange-afstandsraket gaat maar een kleinere variant.

Drie jaar geleden stuurde Noord-Korea een groep IAEA-inspecteurs het land uit. Kort daarna hield Noord-Korea zijn tweede kernproef. Een jaar later bleek het Noord-Koreaanse bewind ook over een fabriek te beschikken voor de verrijking van uranium. Beide ontwikkelingen leidden tot grote ongerustheid binnen de internationale gemeenschap. Ook het buurland China maakt zich zorgen over Noord-Korea. Chinese functionarissen hebben vandaag voor de tweede keer in vijf dagen overleg gevoerd met Noord-Koreaanse collega's over de voorgenomen lancering van de satelliet. (AP, BBC)